Küberkaitse rahvusvaheline suvekool

13. märts 2019 - Kommenteeri artiklit

 

Küberkaitse rahvusvaheline suvekool toimub 1.–5. juulini Jõgevamaal. Peateemaks on plokiahela tehnoloogia.

Eestis tulevad sel suvel küberkaitse suvekooli kokku doktorandid ja noored spetsialistid üle maailma 1.–5. juulini Jõgevamaal, et saada uusi teadmisi ja vahetada kogemusi teemal „Plokiahelad: rakendused ja turvalisus“.

Üritus toob kokku 60 küberkaitse valdkonna eksperti ning spetsialisti, kes juba töötavad plokiahela tehnoloogiaga. Suvekooli korraldab Tartu ülikooli arvutiteaduste instituut koostöös hariduse infotehnoloogia sihtasutuse ning haridus- ja teadusministeeriumiga.

Küberturbe võrgustiku hinnatud partner

Haridus- ja teadusministeeriumi IT-nõunik Jaak Anton ütleb, et seoses virtuaalmaailma vallutustega reaalmaailmas ja uute tehnoloogiate kasutuselevõtuga kasvab kiirelt ka vajadus küberturbe tippekspertide järele. „Küberkaitse suvekooli korraldamise peaeesmärk ongi lisaks uute teadmiste omandamisele aidata kaasa Eesti õppejõudude, doktorantide ja noorte spetsialistide rahvusvahelise teadus-, ettevõtlus- ning õppekoostöö arendamisele. Ambitsioon on olla küberturbe võrgustikus hinnatud partner.“

Mis on plokiahel?

Suvekooli teema plokiahel on lühidalt öeldes uus andmebaasitehnoloogia, mille peamine erinevus tavapärastest kesksetest andmebaasidest on plokiahela jagatud olemus. See tähendab, et andmebaas eksisteerib samaaegselt ja sünkroonsena korraga mitmes kohas. See muudab massandmetesse sissemurdmise või andmete konfigureerimise palju raskemaks, kuna kõik plokiahela võrgus osalejad näevad viivitamatult, kui midagi muutub.

Eestis on plokiahel tänu usaldusväärsete infosüsteemide kasutamise vajadusele riiklikul tasemel põhimõtteliselt kasutusel juba 2003. aastast. Plokiahela tehnoloogiat nähakse kui võimalust suureks hüppeks andmekaitse valdkonnas, eriti väga reguleeritud valdkondades, nagu finants, valitsemine, tervishoid ja õigusruum. („Hariduse tehnoloogiakompass“, HITSA 2019).

Eesti on plokitehnoloogia alal maailmas esirinnas

Tartu ülikooli arvutiteaduste instituudi küberkaitse valdkonna koordinaatori Madis Raaperi sõnul on Eestis tugev digitaalne ökosüsteem ja just tugevus plokitehnoloogia alal maailmas on peamine põhjus, miks see teema suvekooli valiti. „Tartu ülikooli jaoks on oluline rahvusvahelise õppe- ja teaduskoostöö edendamine,“ sõnas Raaper, kes vastutab suvekooli korraldusliku ja administratiivse poole eest. „Seda üritust korraldatakse just selleks, et Eesti kõrgkoolide rahvusvaheline haare ja koostöövõrgustik suureneks ning ülikoolid saaksid käsitleda ja esile tuua teemasid, milles ollakse tugevad ja mis on uurimisfookuses. Küberkaitse ja plokiahelad on just selline valdkond.“

Uue tehnoloogia õiguslikud ja majanduslikud aspektid

Suvekoolis käsitletakse kolme alateemat: plokiahela tehnoloogia kasutamise õiguslikud ja majanduslikud aspektid; plokiahela rakendused; plokiahel ja krüptograafia. „Suvekooli formaadis on ettekanded ja arutelud ning ühel päeval grupitöö nende kolme teema lahkamiseks. Praegu saan öelda, et osalevad doktorandid nii TÜ-st kui TalTechist, samuti on registreerunud osalejaid Austraaliast, Saksamaalt ja Norrast. Osalejate lõplik nimekiri selgub mais,“ sõnas Madis Raaper ja lisas, et registreerimine suvekooli on avatud kuni aprilli lõpuni suvekooli kodulehel http://studyitin.ee/c3s2019/registration.

Esinejatest tuleks kindlasti märkida Martin Ruubelit, kes on Eestis tegutseva ettevõtte Guardtime president, ning Mark Copelandi, kes on ettevõtte SmartMinds OÜ juht.

Küberturvalisuse universaalne reegel

Küberkaitse suvekooli teemadeks on varem olnud sotsiaalne manipulatsioon, küberturvalisus merenduses, samuti Eesti küberkaitse kogemus laiemalt. Aga kas on olemas universaalset küberturvalisuse reeglit, mis sobiks kõigile?

„90% küberturvalisusest on inimene ise. Inimene peab tegelema on teadlikkuse ja küberhügieeni tõstmisega. Et paroolid oleksid tugevad, viirusetõrje arvutis olemas, et see kõik ei jääks laiskusest tegemata. Ja ära kliki igal lingil, toetu tervele mõistusele. Võib töötada välja filtreid, programme, seadusi, aga lõpuks taandub kõik inimese käitumisele,“ ütles Madis Raaper.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!