Kuidas trollid üle elada

22. märts 2019 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Sirje Pärismaa.

Sel nädalal toimub Eestis esimest korda meediapädevusnädal, mille moto on „Enne mõtlen, siis jagan“. Nädala siht on kutsuda noori ja vanu üles säilitama inforuumis kriitilist mõtlemist ja eristama tõde valest.

Väärinfo levik on võtnud järjest suurema ulatuse ja valeuudiste tootjad muutunud nii osavaks, et isegi iga päev info kogumise, töötlemise ja edastamisega tegelejad ei suuda alati eristada, mis on õige.

Seepärast on kiiduväärt, et just koolides korraldatakse arutelusid, töötube ja antakse praktilisi näpunäiteid. Terve nädala on kestnud e-külalistundide sari, kus meediaprofessionaalid selgitavad YouTube’i otseülekandes inforuumis orienteerumise põhitõdesid. Näiteks rääkis Priit Hõbemägi sellest, kuidas luua endale positiivne sotsiaalmeedia kuvand, Joosep Tiks arutles, kas meemides võib naljast saada kius, Ilmar Raag andis juhtnööre, kuidas trollid üle elada.
Kuigi väärinfo tõkestamisega tegeldakse väga paljudes asutustes, ei õnnestu valede levikut päriselt ära hoida. Seepärast peamegi noorte analüüsioskust ja kriitilist mõtlemist üha enam arendama nii koolis kui kodus. Mitte ainult sellel nädalal, vaid kogu aeg.

ERR-i Novaatori lehekülg pakubki väikse näpuharjutusena kõigile võimaluse panna proovile enda oskus valeuudised ära tunda. Enne testi sooritamist soovitatakse lugeda hoolikalt kümmet soovitust, kuidas valeuudiste õnge mitte minna. Näiteks tutvuda mitmete uudistekanalitega ja veenduda, et lugu pärineb usaldusväärsest ja hea mainega kanalist.

Samuti kontrollida tõendusmaterjale ja allikaid ning olla pealkirjade suhtes skeptiline, vaadata internetiaadressi ja vormindust ning hinnata fotosid. Kontrollida tuleks kuupäevi, aga mõelda, kas tegemist võib olla hoopis naljaga. Arvestada tuleb sedagi, et sinu enda tõekspidamised võivad mõjutada hinnangut uudise tõsiseltvõetavusele.

Lugesin minagi juhised hoolikalt läbi ja kuigi pole inforuumis just algaja liikleja ega usu kõike pimesi, vastasin kümnest küsimusest kahele ikkagi valesti.

Aga proovi sinagi, hea lugeja! Esimene pealkiri: Eesti vald Kanepi võtab veebiküsitluse tulemusena kasutusele kanepilehega lipu.

Õige vastuse ja testi leiad siit: https://novaator.err.ee/921452/test-tunne-ara-valeuudis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!