Õpetajate Leht 22. märtsil

20. märts 2019 - Kommenteeri artiklit

Uued superstaarid tulekul ‒ kutsehariduse ilu, valu ja vaev teleekraanil

Juba kaheksa aastat eetris olnud, nutikatele noortele suunatud saatesarjale „Rakett69“ lisandub homsest hasarti ja pinget tulvil „Noor meister“. Kümnel laupäeval astuvad kaamerate ees võistlustulle tublimad kutseõppurid.

Kuidas muuta abstraktne nähtavaks?

TLÜ vanemteadur Mart Laanpere selgitab, kuidas küllaltki kuiva programmeerimist ja matemaatikat lastele huvitavaks muuta. Üks näide on taime kasvamise anduritega jälgimine. Andurid ütlevad õpilasele, millal taimel on külm, pime või liiga kuiv. Õpilased töötavad siis välja programmid, mis lülitavad õigel ajal sisse kütte, valguse ja kastmise.

Kunstiterapeut – uus tegelane kooli tugisüsteemis

TLÜ visuaalkunstiteraapia lektor Marika Ratnik selgitab, kuidas kunstiterapeut lapsega töötab. Lisatud on lapse teraapias valminud joonistused.

Noor õpetaja koolis – pea ees tundmatusse?

Kuidas muuta alustava õpetaja esimene tööaasta kergemaks? Ülevaade MTÜ Loovhariduse seminarist, kus noored õpetajad rõhutasid, et kuskil peab olema ametlikult kirjas, kui suur tohib alustava õpetaja koormus olla. 

Iga päev on seiklus ehk Kõik algas joonelistest vihikutest

Juba kolmandat aastat kirjutavad Peetri lasteaia-põhikooli 4.e klassi õpilased oma õpetaja Helen Pullineni eestvedamisel iga päev üles enda jaoks olulisi sündmusi ning pälvisid nende vihikutega tänavu keeleteo rahvaauhinna.

Itaalia võistluse peaproov toimus Pärnus

Pärnus tegid söögivalmistamise ja teenindamise peaproovi Ida-Virumaa KHK ja Pärnumaa KHK tulevased kokad ja teenindajad. Mõni päev hiljem asuti teele Itaaliasse, et esimest korda Eesti võistkonnana osaleda rahvusvahelisel kokakoolide võistlusel.

Miks on vaja meediapädevust?

Tartu ülikooli hariduskommunikatsiooni lektor Kadri Ugur leiab, et meediapädevus on üks olulisemaid ellujäämisoskusi ajastust sõltumata. Keelud, sildistamised, lapselukud ja muud meetmed võivad olla üsna tõhusad, aga ei õpeta inimesele midagi selle kohta, kuidas „vaenuliku“ meediasisuga ükskord ikkagi toime tulla.     Mis tahes meedia- või kommunikatsioonitehnoloogia küll kujundab ja mõjutab sõnumit, kuid sisu annab sellele ikkagi inimene.

Tere, õpetaja Toivo!

Mees nagu orkester Toivo Niiberg räägib õpetajaks olemisest ja õpetajaks jäämisest. Mõistagi tuleb juttu palgast, läbipõlemist ja riuklikest lapsevanematest. Toivo Niibergi eritähelepanu all on erivajadustega noored.

Kakskeelne eestlus Soomes

Kui eesti keele õpetajad üle ilma märtsis Helsingis koos olid, siis avanes neil võimalus jälgida eesti laste tunde kakskeelses koolis ja veenduda, et lapsed on tublid. Õpetajate vestlustest aga selgus, et lisaks emakeele õpetamisele peavad nad oma missiooniks eestlust hoida.  

Millist häält teeb Saturn?

12. märtsil toimus Tartus juba kolmandat korda Õpifest ‒ üritus, kus tunde annavad õpilased. Tartu ülikooli haridusuuenduskeskuse eestvedamisel korraldatud üritus andis õpilastele võimaluse ise luua ja ellu viia just selline koolitund, milles nad hea meelega õpiksid.

Õpetajate Lehe vahel on KOOLIBRI UUDISED.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!