Poliitikud olid kooli oodatud

1. märts 2019 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

Hans Markus Kalmer ja Karl Enrik Kriis. Foto: Annika Poldre

 

Kui Pärnu linna koolide juhid otsustasid, et valimiste eel pole poliitikud oodatud koolidesse valimispropagandat tegema, siis Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi direktor Andres Laanemets otsustas teisiti. Ta toetas õpilaste algatust kutsuda debatile suuremate erakondade Pärnumaa esinumbrid, et nad tutvustaksid oma valimisprogrammi. Direktor pidas noortele harivaks debatti, mida korraldavad ja juhivad õpilased ise.

Valimisväitlus leidis aset möödunud nädalal. Poliitika esinimed tõid kohale saalitäie kuulajaid. Riigikogusse kandideerijate etteasteid juhtisid 12. klassi õpilased Hans Markus Kalmer ja Karl Enrik Kriis.

„Alustasime sellest, et lugesime läbi erakondade valimisprogrammid, vaatasime, millised teemad pakuvad noortele huvi. Need olid haridus- ja teaduspoliitika ning välis- ja kaitsepoliitika,“ rääkis Karl Enrik Kriis. „Lisasime kolmanda teema, mis meile endale huvi pakkus: majandus ja energeetika.“ Vastavalt teemadele koostati küsimused ning õpilaste sõnul aitas neil debatti ette valmistada ühiskonnaõpetuse õpetaja Siim Ruul.

Saal kuulas kaks tundi kestnud väitlust vaikselt ning eriti kikitati kõrvu, kui jutt läks haridusele, talentide leidmisele ja haritud inimeste äravoolule Eestist.

Oma esimese väitluse juhtimise kogemusega jäid noomehed rahule. „Tagasiside, mida oleme saanud kuulajatelt – nii õpilastelt kui ka õpetajatelt – on positiivne,“ ütles Hans Markus, kelle idee ettevõtmine oli. „Olime arvestanud, et kõik ei hakka meie esitatud küsimustele vastama, aga tundus, et debatt oli sisukas,“ arvas Karl Enrik. Mõlemad kahetsesid, et tulemata jäi ühe erakonna esinumber Mart Helme, kelle puhul nad lootsid põnevat vastasseisu Indrek Tarandiga. See-eest oponeerisid sõnavõtjad enim Kadri Simsoniga.

Noormehed tulid oma ülesandega suurepäraselt toime. Kooli direktor Andres Laanemets kiitis poisse selle eest, et nad ei näidanud välja, kelle poolt ise on. „Hea töö, mehed,“ lausus direktor tunnustavalt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!