Tulevased metsamehed on diginutikaimad

1. märts 2019 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit

„Samsung DigiPass 2018“ võitjad, Luua metsanduskooli õppurid, tulevased metsamehed Robert Rehe, Silver Pärn ja Mihkel Märtin. Fotod: Marek Metslaid

 

Luua kooli noormehed näitasid, milliseid tööriistu metsas enam vaja ei lähe, kui kasutusele tuleb nende loodud digirakendus.

Kolmandat aastat toimunud kutsekoolide digioskuste programm „Samsung DigiPass“ jõudis veebruaris pingelises lõppvõistluses pidulikult lõpule. Kutsekoolide parim digiidee tuli Luua metsanduskoolist.

Digioskuste koolitusprogrammis osalenud kutsekooliõpilased töötasid mentorite toel oktoobrist veebruarini enda valitud tarkvaradisaini projektidega. Programmi oli kaasatud üle Eesti kümme kutsekoolide meeskonda, kes õpivad mitte ainult tarkvaraarendust, vaid muidki erialasid. Kolmeliikmeliste võistkondadega osalesid koolitusprogrammis Luua, Järvamaa, Kehtna, Tartu, Võrumaa ja Ida-Virumaa kutsekoolide õppurid. Noortele mõeldud programmi töötas välja Samsung Electronics Balti koostöös Tallinna ülikooli ja Eesti noorteühenduste liiduga. Programmi juhtis Tallinna ülikooli haridustehnoloogia vanemteadur Mart Laanpere.

„Sellised projektid toovad kohale tippe, kes tahavad väljaspool raame tegutseda,“ lausus programmi lõpetamisel HTM-i asekantsler Ivar Sikk. Ta avaldas lootust, et projektis osalenud noored innustavad koole rohkem digiõppe ja -oskustega tegelema. Samsung Eesti mobiildivisjoni juht Antti Aasma pöördus noorte poole sõnumiga, et tööturul edukaks toimetulekuks on tähtsad nii loovus kui ka kohanemisvõime. Õpilaste leidlikud digilahendused annavad neile konkurentsieelise tulevaste tööandjate silmis, kõneles Aasma.

Tähelepanu kutsekoolidele

Koolitusprogrammi koostaja Mart Laanpere rääkis, et kui kaks aastat oli tehtud digipööret 20 Eesti koolis, soovis Samsung võtta sihikule koolid, kellel rohkem digiabi vaja. Sihtrühmaks valitigi äsja kutseõpet alustanud noored, et arendada nende digi- ja sotsiaalseid oskusi.

Kahel eelmisel aastal võitsid „Samsung DigiPassi“ võistluse logistikuks õppijad. Tänavu jõudis finaali kaheksa võistkonda, kes lõpetamisel oma digiideed tutvustades võistlustulle asusid. Ülesanne oli esitada veenvalt oma äriideed. Üheksaliikmeline žürii hindas probleemi aktuaalsust, olulisust ja erilisust, lahenduse nutikust ja viimistletust ning esinemise veenvust, loomingulisust ja meeskonnatööd.

„Ideed, mis lõpuks ette kanti, olid kõik vahvad,“ ütles Laanpere. Tema sõnul on idee vahend, millega saab noored koos töötama ja arvutiga tegelema panna, et arendada nende digipädevust ja oskust infot otsida. „Projekti kõige olulisem lõppväljund on noorte rikkalikud CV-d, mille järgi nad hakkavad tööpakkumisi saama,“ lausus Laanpere. Tema sõnul ei pööratud rõhku mitte idee ärilisele tähtsusele, vaid mentorite soov oli panna noored mõtlema, kellele ja milleks on nende ideede rakendust vaja.

Tundub, et sellega läks hästi, arvas projektijuht.

Küpseim idee metsameestelt

Esikoht ja võit läks Luua metsanduskooli tulevastele metsameestele, kelle võistlustöö kandis nime „Flying Forest“. Metsuriteks õppivad Robert Rehe, Mihkel Märtin ja Silver Pärn näitasid kohapeal, kui tülikas on mõõdikuid metsas kaasas vedada. Nende idee oli töötada välja tarkvara droonile ja Android-seadmele, mis teeb metsamõõtmist täpsemalt ja väiksema ajakuluga ning odavamalt.

Noormeeste jutust selgus, et nende mõtteviljal on juba kosilasi, sest metsanduse inimesed on sellest huvitatud. Autorid teatasid, et selle rakenduse kasutusvaldkond on laiemgi, mõõta saab ka metsamaid ja üle vaadata näiteks teede seisukorda.

Luua kooli haridustehnoloog ja informaatikaõpetaja Riina Tralla rääkis, et eelmisel aastal said Luua õpilased samas koolitusprogrammis võistlustööga „Taskumaastik“ 2. koha. Kui tänavu tuli 3. kursuse õpilane Silver Pärn oma drooniideega, oli tal juba ka selge, mida täpselt luua tahab ja kellega koos seda teha. „Kõik on poiste enda töö, mina olen olnud rohkem kõrvaltvaataja,“ rääkis Tralla. „Olen saanud neid kiita ja närveerida, kuidas neil läheb, aga nad on kogu projekti ulatuses olnud väga iseseisvad. Nendele on see olnud väga põnev. Mina olen rõõmu tundnud sellest, mis nad on teinud. See on uskumatu kogemus ka minule ja meie koolile.“ Võiduga kaasnes igaühele auhind, võimalus osta 300 euro eest Samsungi tooteid.

Auhinnalised II ja III koht

Auhinnalise teise koha saavutas GenIT – Karina Tumanova ja Küllo Pärn Tartu kutsehariduskeskusest ning Hendri Kivi Tallinna polütehnikumist mobiilirakenduse ideelahendusega, mis aitab õppuritel koolis orienteeruda. Auhinnaks igaühele 200 euro väärtuses Samsungi tooteid.

Idee autor Karina Tumanova rääkis, kuidas ta uustulnukana uues koolis eksles, leidmata vajalikku õpperuumi. Sellest sündis äpiidee, kust saab vaadata oma asukohta koolimajas, näha klassi, tunde, õpetajat, üritusi jm. Rakendus on selle loojate sõnul kasutatav kaubanduskeskustes, messidel jt suurüritustel. Rakendus ei pea piirduma Eestiga, arvasid tegijad, sellega saab liikuda välismaalegi.

Kolmanda koha pälvisid Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse Sillamäe õppekoha 2. kursuse noored tarkvaraarendajad Albert Sile, German Kapajev ja Aleksandr Mõslitski mobiilirakendusega Pocket Constitution, mis võimaldab mugavalt eri riikide seadustes orienteeruda. Autorid seadsid eesmärgi aidata kaasa inimsõbraliku elukeskkonna kujundamisele. Žürii leidis, et tulemus on kodaniku käsiraamatu vahva versioon. Auhinnaks igale poisile 100 euro väärtuses Samsungi tooteid.

Projektiga alustas sügisel avaliku konkursi kaudu 15 võistkonda, mõnest koolist lausa mitu. Alguses oli kaks täispäeva koolitust, seejärel veebiseminar. Jaanuaris oli veel üks koolituspäev, kus kõneldi digiturvalisusest ja töö esitlemisest. Lisaks olid koduülesanded. Noortel oli koolist tugi, mentor, kes neid juhendas, ja firmamentorid. Kõik tiimid külastasid oma mentorfirmat, nägid, kuidas seal asjad toimivad, ning said nõuandeid ja pidid sellest oma blogis kirjutama. Koolitused olid kõik eesti keeles ja Laanpere sõnul said vene noored sellega tublisti hakkama.

Mis projektist edasi saab, sõltub Samsungist, kes otsustab, kas jätkata samaga, teha midagi muud või lõpetada. Laanpere sõnul on TLÜ huvitatud, et see digioskuste programm jõuaks laia kasutusse ja et kutsekoolid teeksid samasuguseid asju kohapeal.

„Samsung DigiPass“ on neljakuuline uuenduslik koolitusprogramm 14–20-aastastele kutsekooliõpilastele.

Lõppvooru jõudnud üheksa digilahendust

  • Ida-Virumaa KHK Värvituub – värvikaardi järgi värvide valimine.
  • Võrumaa KHK Puuduv Lüli – toiduainete hinnavaatlus.
  • Ida-Virumaa KHK Mustad Pantrid – toiduleksikon.
  • Kehtna KHK Lootusetult Kadunud – orienteerumismängude korraldamine.
  • Tartu KHK ja Tallinna polütehnikum GenIT – asukoha leidmine.
  • Ida-Virumaa KHK Pocket Constitution – seaduste teavitus.
  • Võrumaa KHK Skoor – sporditulemuste teavitus.
  • Luua ametikool Flying Forest – metsa mõõtmine drooniga.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!