Vabaduse loits 2019

15. märts 2019 - Kommenteeri artiklit

„Vabadus, vabadus, vabadus!“ korrati kui ühest suust Balti ketis 23. augustil 1989. Sellest ajaloolisest päevast möödub eeloleval suvel juba 30 aastat. Need, kes tol ajal ise kohal olid, meenutavad inimestest moodustatud ketti heldimusega, nooremad aga on kuulnud suursündmusest nii kodustelt kui ka koolis õpetajatelt.

Balti kett on paljude noorte jaoks pelgalt üks kuupäev. Levib suhtumine, et mis see ajalugu ikka muud on kui numbrid. Numbrid käivad ajaloo uurimisega paratamatult kaasas, aga nendest olulisem on tunnetada aega. See kehtib ka Balti keti puhul.

Kindlasti on paljud kuulnud Balti keti kolmekeelset kõlava nimega tunnuslaulu „Ärgake, Baltimaad“ või luuletust „Vabaduse loits“. Need kaks teost väljendavad tolle aja inimketi massiivsust ja olemust rohkem kui numbrilised faktid. Inspireerituna Rein Veidemanni luuletusest „Vabaduse loits“ tähistamegi inimketi 30. aastapäeva luuletades. Sel puhul pöördume õpetajate, õpilaste ja luule huviliste poole üleskutsega kirjutada üles oma vabaduse mõtted. Mida tähendab vabadus meie jaoks tänapäeval? Mis on meie vabaduse loits aastal 2019?

Konkursile saadetud luuletusi hindab komisjon kahes vanusekategoorias: 11–17- ning 18-aastased ja vanemad.

Luuletused palume saata aadressil rrmuuseum@rrmuuseum.ee hiljemalt 10. juuniks. Faili nimeks palume märkida luuletuse autori nime, e-kirja pealkirjaks panna „Vabaduse loits 2019“. E-kirjale palume lisada autori telefoninumbri ja vanuse. Luuletuse pikkus on kuni 40 rida.

Parimatele on välja pandud auhinnad. Vanusekategooria 11–17 võitja autasu on 200 eurot ja õpetaja/juhendaja autasu 100 eurot. Vanusekategooria 18 ja vanemad võitja autasu on 200 eurot.

Eriauhinnad ootavad ka silmapaistvamaid luuletajaid!

Luulekonkursi tulemused kuulutatakse pidulikult välja Balti keti 30. aastapäeval, 23. augustil Tallinnas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!