Eesti Rahva Muuseum ja Tartu ülikool tihendavad koostööd

27. apr. 2019 Eesti Rahva Muuseum - Kommenteeri artiklit


26. aprillil allkirjastasid Eesti Rahva Muuseumi (ERM) direktor Alar Karis ja Tartu ülikooli (TÜ) rektor Toomas Asser koostöölepingu, et toetada rahvusliku mäluasutuse ja rahvusülikooli ühist arengut ning järelkasvu harimist.

„Muuseumi ja rahvusülikooli hea koostöö jätkumine võimaldab TÜ üliõpilastel ja doktorantidel pääseda muuseumi kogudele ligi uurimistööde tegemiseks. Ühtlasi toetab see eesmärki, et ERM-i kui teadusasutuse tase jätkaks kasvamist ja suureneks võimekus teostada rahvusvahelisi koostööprojekte nii TÜ kui ka teiste teadusasutustega,“ ütles ERM-i direktor Alar Karis.

„Eesti Rahva Muuseum on Tartu ülikooli üks vanimaid koostööpartnereid – meie inimeste töö on kattunud ja põimunud juba muuseumi avamisest saati,“ sõnas TÜ rektor professor Toomas Asser. „Uus leping võimaldab meil ühiselt tegutseda just tänapäeva teaduse vajaduste järgi.“

TÜ ja ERM-i koostöö on olnud pikaajaline nii teadus- ja õppetegevuses kui ka näituste ja kogude valdkonnas. Näiteks on ERM-i püsi- ja vahetuvad näitused loodud koostöös TÜ etnoloogia, ajaloo, arheoloogia, keeleteaduse, geneetika jt erialade teadlastega.

Sõlmitava viieaastase lepinguga uuendatakse koostöötegevust. Uue valdkonnana on lisandunud analüütilise keemia ning materjalide konserveerimise ja säilitamise metoodika arendamine, mida ERM-is juhib konserveerimisosakond. TÜ toetab aga ERM-i oma vaieldamatu teaduspädevusega.

Lepingu järgi on TÜ-l ja ERM-il peale teadustöö ühisosa ka õppetöös ning täiendusõppes. Nii pakub ERM üliõpilastele praktikakohti ning selle töötajad osalevad TÜ õppetöös lektorite, juhendajate, väitekirjade oponentide ja magistritööde retsensentidena. Samuti võimaldavad mõlemad asutused juurdepääsu oma kogudele ja andmebaasidele uurimistöö tegemiseks.

Lisaks hõlmab leping koostööd TÜ koosseisu kuuluvate Viljandi kultuuriakadeemia ja Narva kolledžiga. Tänu sellele saab võimalikuks senisest veelgi suurem vastastikune panus esemelise kultuuripärandi uurijate ja praktikute õppetöösse ning Eesti muukeelse kogukonna ja ERM-i tõhusam lõimumine.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!