Kohtla-Järvel asutati Virumaa eesti hariduse selts

9. apr. 2019 Kaire Viil MTÜ Virumaa eesti hariduse seltsi juhatuse liige - 1 Kommentaar

2019 on eesti keele aasta ning igal nädalal toimub meie kultuuri väärtustavaid üritusi. Kohtla-Järvel asutati sel kevadel Virumaa eesti hariduse selts. 22. märtsil tuli seltsi asutamiskoosolekule üle 20 kvaliteetse eestikeelse hariduse säilimise ja arendamise üle muret tundva idavirulase. Seltsi asutajad on Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi vilistlased, Ida-Virumaa haridustöötajad, siinsete suuremate tööandjate esindajad, majandus- ja õigusspetsialistid.

Miks meile on tarvis Virumaa eesti hariduse seltsi? Asutajad on veendunud, et riigi gümnaasiumiharidus peab olema täielikult eestikeelne ning vene põhikoolis tuleb eestikeelsete õppeainete mahtu suurendada ning nende koolide keeletundide kvaliteeti tõsta. Asutajad ütlesid, et kui maakonnas on kõrgel tasemel eesti koolid, siis ei otsi noored pered lastele teisi õppimisvõimalusi ning head koolid on põhjus, miks valida elukohaks Ida-Virumaa.

Mitmed seltsi asutajad rääkisid, et vene koolide lõpetajad oskavad eesti keelt pahatihti nii halvasti, et ei suuda eestikeeles gümnaasiumis edasi õppida ning tööandjad peavad koolitusele mõeldud raha kulutama äsja kooli lõpetanud noorte töötajate eesti keele kursustele. Toodi välja ka tõsiasi, et Ida-Virumaal on liiga vähe eestikeelseid huviringe ning pereliikmetel pole võimalik huvikoolis oma lapsele tõlgiks kaasas käia.

Virumaa eesti hariduse seltsi eesmärk on Ida-Virumaa õppeasutustes eestikeelse hariduse säilitamine ja maakonnas eesti kultuuri hoidmine. Seltsi esimese tööaasta ülesanne on luua Kohtla-Järvele 100% eestikeelne riigigümnaasium, mis on kogu maakonna jaoks märgilise tähendusega.

Kuna Ida-Virumaa eesti koolid on praegu küllalt väikese õpilaste arvuga ja vanemad tunnevad muret nende säilimise pärast, tuleks ka siinsed põhikoolid võtta riigi haldusalasse. 15. märtsil saatsid idavirulased pöördumise uuele, peagi ametise asuvale haridusministrile. Seltsi asutajad loodavad, et minister julgeb võtta vastutuse Ida-Virumaal eestikeelse ja -meelse hariduse säilimise eest.

Virumaa eesti hariduse seltsi liikmeteks on oodatud kvaliteetse eestikeelse õppe ja meie kultuuri hoidmisest ning arendamisest huvitatud mõttekaaslased. Liikmeks võivad astuda nii üksikisikud kui ka organisatsioonid. Aafrika vanasõna ütleb, et kui tahad kiiresti minna, mine üksi; kui tahad kaugele jõuda, mine kellegagi koos. Eesti kõnekäänu järgi on hulk päid koos ikka õnnega koos.Hetkel ainult üks arvamus teemale “Kohtla-Järvel asutati Virumaa eesti hariduse selts”

  1. M. Jürgens ütleb:

    Väga õige! Olen sellega igati nõus, sest olen ise seal elanud 18.a. ja õppinud 11.aastat Kohtla-Järve 1.KK. ning tean, milline olukord Kohtla-Järvel valitseb. Mingil juhul ei tohi segakoole teha,neid on seal enne olnud ja siis kipub nii olema, et ühes majas tegutseb paralleelselt kaks erinevat kooli; kumbki oma rahvuse traditsioonidest ja kommetest kinnipidavat, sest kumbki ei taha omadest loobuda. Las jääda igale oma võimalused ka siis, kui vene koolid lähevad lõpuks üle eestikeelsele õppele. Ärme hakka rahvust ümber tegema lähtuvalt sellest, et iga riigikodanik peaks oskama ka riigikeelt. Jäägu iga rahvus selleks, kellena ta on sündinud!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!