Olümpiaadiõpe tehnikaülikoolis

10. apr. 2019 Aet Karolin, Kadri Sildvee TalTechi õppeosakond - Kommenteeri artiklit

Tallinna tehnikaülikooli (TalTech) alusained on matemaatika ja füüsika. Seega peaksid meie tulevased tudengid gümnaasiumis läbima laia matemaatika kursuse, mis on ülikooli õppima asumise eeldus, ja saama head teadmised ka koolifüüsikast. Koolides aga ei ole sageli vajalikul määral reaalainete õpetajaid, samuti ollakse hädas laia ja kitsa matemaatika ainekava õpetamisega selleks ette antud tundide raames, nagu selgus 2018. aastal tehtud gümnaasiumi matemaatika ainekava rakendumise uuringust. Seepärast on tehnikaülikoolis juba üle poole sajandi tegutsenud tehnikaülikooli eelõpe, mille eksamikooli kursustega on üritatud Eesti matemaatika- ja füüsikaharidust jõudumööda toetada.

Olümpiaadikool

Lõppev õppeaasta on tehnikaülikooli eelõppesse toonud värskeid tuuli eelkõige olümpiaadikooli sünniga. Olümpiaadikool kasvas välja matemaatika ja füüsika õpitubadest, kus 6.–8. klassi lapsed said oma nutikust matemaatikas ja füüsikas proovile panna. Samas oleme soovinud pakkuda lisaõpet eri tasemega õpilastele, st piisava intensiivsuse ja raskusastmega õpet võimalikult suurele hulgale koolinoortele võimalikult varakult ja järjepidevalt. Nii on võimalik üles leida need võimekad ja motiveeritud õpilased, kellele paljudes Eestimaa koolides ei jätku küllaldaselt arendavat tähelepanu õpetajate puudumise, ülekoormatuse, klasside suuruse või ressursside nappuse tõttu.

Napi kaheksa kuuga on meie olümpiaadikool ootamatult hea hoo sisse saanud. Sügisel algasid tehnikaülikooli ja Tallinna reaalkooli koostöös tasuta ettevalmistavad kursused loodusteaduste ja füüsikaolümpiaadiks vastavalt 7.–8. ja 8.–9. klassi õpilastele. Kursuste peamine siht oli pakkuda täiendavat tuge neile, kes plaanisid olümpiaadidel osaleda, aga soovitasime enesearengu eesmärgil kursusega jätkata ka neil, kes piirkonnavoorust edasi ei pääsenud.

30. märtsil toimus Eesti esimese maateaduste olümpiaad, millele eelnesid ka kursused. 10.–12. klassi õpilastele mõeldud loodusteaduslikul võistlusel osales 35 noort, kes lahendasid teoreetilisi ja praktilisi ülesandeid geoloogia, meteoroloogia, okeanograafia ja keskkonnateaduste vallast.

4. mail toimub Tallinnas ja Tartus TalTechi koolimatemaatika olümpiaad. Sügisel on plaan korraldada kooliõpilastele tehnikaolümpiaad. TalTechi koolimatemaatika olümpiaad ei dubleeri Tartu ülikooli teaduskooli korraldatavat matemaatikaolümpiaadi, vaid pakub võimaluse end proovile panna laiemal hulgal õpilastel, kes riikliku õppekava raamesse jääva laia matemaatikaga hästi toime tulevad.

Koolimatemaatika olümpiaadi eesmärgid on pakkuda huvitavaid ülesandeid koolimatemaatika kõikidest valdkondadest; rõhutada matemaatika rakenduslikku väärtust ja siduda koolimatemaatika praktiliste ülesannetega, äratada õpilastes sügavamat huvi matemaatika vastu ning anda õpilastele võimalus võrrelda oma oskusi ja teadmisi eakaaslaste omadega.

TalTechi olümpiaadidel üldarvestuses esikahekümnesse jõudnud 11. ja 12. klassi õpilasi oodatakse tehnikaülikooli õppima eritingimustel, st kandidaat ei pea täitma lävendipõhise vastuvõtu tingimusi ega sooritama erialakatseid (v.a arhitektuuriõpe).Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!