Endla teatri uus suvelavastus „Ihu paradiis“

10. mai 2019 Endla teater - Kommenteeri artiklit
Lavastaja Kaili Viidas.
Foto: Mats Õun

5. juunil esietendub Pärnus Koidula muuseumi aias Endla teatri uus suvelavastus „Ihu paradiis“, mis kõneleb kahe suurmehe juhuslikust kohtumisest pisut rohkem kui 180 aastat tagasi. Loone Otsa ideel põhineva ja lavastajaga kahasse kirjutatud näidendi toovad lavale lavastaja Kaili Viidas ning kunstnik Arthur Arula, kelle loodud on ka Endla teine menukas suvelavastus „Säärane mulk“.

On aasta 1838. Pärnu veerel asub vastvalminud askeetlik supelasutus. Juhuse tahtel satuvad siin kokku Vändra kirikuõpetaja verinoor kutsar Johann Voldemar Jannsen ja Riia teatri skandaalne dirigent Richard Wagner. See kohtumine vallandab elumuutvate sündmuste ahela. Iseloomult vastandlikud, kuid ideaalidelt ohtlikult sarnased härrasmehed pistavad rinda nii vananenud mõtteviiside, isepäiste naiste kui ka raevuka ilmaga.

Ja ometi pole seda lugu kunagi juhtunud. Aga selle toimumata loo võimalikkus on enam kui võimalik, peaaegu et vajalik – eriti tänasest päevast eilsesse tagasi vaadates. On ju 2019. aasta Eesti kultuuriloos väga märgiline. Just sel aastal saavad kokku mitmed olulised tähtpäevad nii Pärnu kui ka Eesti ajaloos: Jannsen – 200, pärisorjuse kaotamine – 200, I laulupidu – 150, Pärnu muul – 150, Pärnu kuurorti algus – 180, Tallinna värav – 350 aastat. Nii saab see toimumata lugu jutustatud just nende kokkulangevuste hõllanduses ning mõeldes kõikidele Eesti ja eriti Pärnu patriootidele.

Vaid üheteistkümnel korral etenduva „Ihu paradiisi“ kaht keskset kangelast kehastavad Ott Raidmets ja Priit Loog, teistes rollides astuvad üles Jane Napp, Triin Lepik, Sten Karpov, Indrek Taalmaa, Ingomar Vihmar, Hellar Bergmann, Ando Loosaar, Rauno Enne ja paljud teised. Lavastuse muusikaline kujundaja on Feliks Kütt, lauluõpetaja Elo Kesküla, valguskujundaja Ivar Piterskihh ja lavavõitluse seadja Hellar Bergmann.

Etendused toimuvad Pärnus Koidula muuseumi aias (Jannseni 37) 5., 6., 7., 11., 12., 13., 14., 15., 16., 18. ja 19. juunil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!