Maailmaparandajad said pai

31. mai 2019 Annika Poldre toimetaja - Kommenteeri artiklit
Õpetajad-maailmaparandajad Margit Kits, Kristiine Hunt, Angela Absalon ja Malle Saarts.

„Heategu teeb hingele pai“ – selline Lionsi klubi reklaam ehtis Pärnu kunstide maja saali, kus klubi Pärnu Koidula tunnustas möödunud nädalal õpilasi ja õpetajaid maailmaparandaja tiitliga.

„Maailmaparandaja on teisitimõtleja. Selle tiitli saajal õpilasel on palju küsida õpetajatelt ja õpetajal on palju nõuandeid ning ta on eeskujuks õpilastele,“ ütles klubi president Aive Annuste.

Nutisõltuvuse uurija Kennert Viirmaa.

Esitatud 14 kandidaadist pälvisid tiitli viis. „Loodan, et võtate seda tunnustust kui hoovõttu,“ lausus Annuste väljavalitutele. Maailmaparandaja õpilase nimetusega pärjati Pärnu Vanalinna kooli 8. klassi heatahtlikku ja abivalmis õpilast Kennert Viirmaad, kes õpib viitele ja on tähelepanelik nii inimeste kui ka keskkonna suhtes. Tiitli vääris noormees selle eest, et otsustas tegelda nutisõltuvusega, mille küüsis on ta ise ja on klassikaaslased. Kogunud infot, valmis loovtööna tema uurimus nutisõltuvusest. Sel teemal on ta esinenud koolikaaslastele ning järgmisel aastal on Kennert valmis kodulinna koolides sellest kõnelema. „Kennert on maailmaparandaja oma klassikaaslastele ja õpetajatele,“ lausus Annuste.

Sama tiitli pälvis 17-aastane stuudio Happy Dancers huvikooli õpetaja Angela Absalon, kes õpib Pärnu Koidula kooli bioloogiaklassis. Ta on akrobaatikatreener ning õpetab disko- ja sõutantsu. Angela on läbinud Eesti võimlemisliidu kutsekoolituse eksami ning saanud treenerikutse. Tema õpilased – akrobaadid ja tantsijad – nopivad võistlustel esikohti. Fitnessis on Angela saavutanud Eesti meistri tiitli. Ungaris Euroopa MM-il võitis ta omavanust seas 2. koha. Angela tihedasse päeva kuuluvad koolitundide järel trennid 150 õpilasele ja seejärel enda trenn. Õhtutesse mahub ka õppimine.

Maailmaparandaja tiitliga pärjati Pärnu kunstide maja ja Mai kooli muusikaõpetaja Margrit Kits, kes on heliloojana andnud välja kuus lastelaulikut. Tema laulud on kõlanud tantsupidudel. Oma laulustuudios kasvatab ta lastes armastust laulmise vastu, õpetab esinemisjulgust ja arendab väljendusvõimet. Ta on laulukonkursside idee autor ja laululaagrite korraldaja, juhendab koore, ansambleid ja soliste, kellega osaleb laulupidudel ja konkurssidel. Mai kooli lastekoorid on laulupidude valikkooride seas. Tema laululapsed on saavutanud tiitleid paljudel lauluvõistlustel.

Audru Vikerkaare lasteaia õpetaja Malle Saarts vääris tiitli selle eest, et on väga hinnatud kolleegide ja lastevanemate silmis. „Ta säilitab igas olukorras rahu, on õiglane ja aus, rõõmsatujuline ja heatahtlik,“ rääkis Annuste. Õpetaja Saarts ei kasuta käskivat kõneviisi, kuid lapsed täidavad tema korraldusi märkamatult. Ta toetab laste omapära ja loovust, suunates ja tunnustades neid ning olles eeskujuks. Ta on hea nõuandja vanematele.

Maailmaparandajaks kuulutati ka Pärnu Kuninga tänava põhikooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja ning 8. klassi juhataja Kristiine Hunt, kes on õpilastele andnud uue arusaama suhtumisest loomade varjupaikadesse. Nii oma tundides kui klassivälises tegevuses õpetab ta väärtustama keskkonda, loodust ja loomi. Tema algatusel korraldasid õpilased esemete ja küpsetiste heategevusmüügi, mille tulu annetati varjupaiga loomade heaks. Mitu klassi loobus jõulupakkidest ja kogus hoopis neljajalgsete varjupaiga heaks loomatoitu ning mänguasju kokku üle poolesaja kilo. „Tema õpilased teavad, et iga heategu teeb hingele pai,“ lausus Annuste.

Maailmaparandaja tiitlit hakati välja andma 2012. aastal Lionsi klubi Pärnu Koidula toonase presidendi Pille Hallikmägi algatusel, et tunnustada Pärnu linna põhikooliõpilasi ja õpetajaid. Hiljem laienes tiitlisaajate ring lasteaiaõpetajatele ning nüüd heidetakse aunimetuse saajate otsimisel pilk üle Pärnumaa. Tunnustusega käib kaasas stipendium 200 eurot.

Samal üritusel tänati ja tunnustati rahapreemiaga Pärnu kunstikooli õpilast Janne Lapinit ja tema õpetajat Kristel Pajost. Janne võitis Lionsite korraldatud ülemaailmse rahuplakatite võistluse.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!