Meie õpime kogemustest!

17. mai 2019 Raivo Juurak toimetaja - 1 Kommentaar
PÕF 2019 auhinnagala. Käib õpilasfirmade kiires tempos tutvustamine. Korraga on laval kolm-neli õpilasfirmat, üks lahkub ja teine tuleb juurde. Ekraanilt leiab nende kohta infot. Foto: Raivo Juurak

„Meie õpime kogemustest!“ ütles haridusminister Mailis Reps 2019. aasta parima õpilasfirma auhinnagalal Tallinnas.

Minister toonitas, et mitte ükski õppeaine ei paku nii palju praktilisi ja elulisi kogemusi nagu õpilasfirma selle asutamisest alates kuni valmistoote müüki paiskamiseni. „Õpilasfirmad annavad hoogu muutunud õpikäsitusele, kogemuspõhisele õppele, õppeainete lõimimisele ja koosõppimisele,“ lisas minister. Ta tänas kõiki õpetajaid ja mentoreid, kes on õpilasfirmasid toetanud, sest just tänu nendele tegutses tänavu meie koolides tervelt 400 õpilasfirmat.

Justkui uus elu oleks alanud

Õpilased tunnistasid ka ise, et õpilasfirma annab võimsa kogemuse. Auhinnagalat juhtinud Mart Vainu ütles, et temale tundus vahetult pärast õpilasfirma tegemist, et tal on alanud uus ja palju suurejoonelisem elu. Kuid sattunud kaitseväkke, kus ta pidi ööbima mitmekümne kaaslasega ühes hämaras telgis ja kus osa poisse kuigi hoolikalt oma sokke ei pesnud, sai ta aru, et uus elu eeldab siiski suuremat pingutust kui üks aasta õpilasfirmat.

Tundub nii, et õpilasfirma tegemine annab järjest paremaid, et mitte öelda professionaalsemaid kogemusi. Mäletan veel neid aegu, mil õpilasfirmade tooted olid valdavalt n-ö põlve otsas nokitsetud naiivsed asjakesed. Harva, kui keegi neid ostis. Tänavu on aga aktiivselt ostetud õpilasfirmade käekotte, maiustusi, kosmeetikatooteid jpm, sest need on väga hästi tehtud. Veelgi enam – paljusid õpilasfirmade tooteid müüakse juba kauplustes kõrvuti maailma parimate kaubamärkidega.

Junior Achievementi arendusjuht Epp Vodja märgib, et just professionaalse tegutsemise oskust on juurde tulnud. Näiteks Treffneri gümnaasiumi õpilasfirma Brand meeste juuksehooldusvahendeid müüakse juba Eesti kauplustes ning neile on avatud ka Euroopa turg. Tallinna 21. kooli firma Glaze on valmistanud mahekohupiimast kohukesi. Nad on hankinud veterinaarameti sertifikaadid ja müügiload, et nende tooteid oleks võimalik toidukauplustes müüa. Põlva õpilasfirma Imelõõr valmistab pilliroost joogikõrsi, mis näevad välja nagu Jaapanist toodud noobel kaup. Võru gümnaasiumi õpilasfirma Vemps teeb vetikatest kompvekkide moodi maiustusi, mida on samuti õhinal ostetud. Kust hea kvaliteet tuleb? Asi on selles, et edukamad õpilasfirmad ei valmista oma tooteid enam ise käsitsi, vaid teevad kavandid ning tellivad teostuse professionaalsetelt firmadelt. Näiteks 21. kooli õpilasfirma Borto tellib oma kavandite järgi väga kvaliteetseid õlakotte, mida on võimatu kodus ise valmistada.

Efektne auhinnagala

Auhinnagala Kumu auditooriumis oli samuti professionaalne kogemus. See meenutas vägagi Eurovisioni lauluvõistlust, sest lavalt räägitava jutu sekka tuli rohkesti humoorikaid videoklippe, inimeste tutvustusi jms. Kohati meenus asja jälgides iga-aastane õpetajate gala, kus samuti kaamerad rahva hulgas ringi sõidavad ja inimesi suures plaanis näitavad. Mart Vainu ütles, et tegemist on õpilasfirmade kogukonna „Tujurikkujaga“ ja seegi määratlus tundus olevat õige, sest galat elavdasid õpilasfirmade tegevuse pahupoolt tutvustavad humoorikad sketšid. Ühes neist kaitsesid õpilased ekspertide komisjoni ees energiliselt ideed hakata tootma trakse, mida on mugav ümber jala panna.

Iga päevaga läheneb võistlus „Euroopa parim õpilasfirma 2019“. Epp Vodja ütleb, et seitse riiki on ennast sinna juba kirja pannud ja kuuel neist pakuvad õpilasfirmad loodustooteid, merevee puhastamise lahendusi jms. Keskkonnamured on jõudnud õpilaste teadvusse.

Õpilasfirma toodab õpetajate järelkasvu

Uurin Epp Vodjalt, kas Tallinna 21. kooli õpilasfirma Student Network ikka toimib, ehkki seda auhinnagalal pole. Toimib. Selle eestvedamisel õpetavad vanemate klasside õpilased oma raskustesse sattunud nooremaid koolikaaslasi. Student Networkis on neli noort, kes pakuvad tööd rohkem kui kahekümnele õpilasest õpetajale. Noored, keda sel viisil õppimisel aidatakse, on väga rahul, samuti nende vanemad. Epp Vodja selgitab, et meie koolidele on väga vaja noori õpetajaid ja Student Networki abiga saavad palju õpilased järele proovida, kuidas neile õpetamine sobib. Joosep Heinsalu, kes alustas koolikaaslaste õpetamist Student Networkis, õpibki nüüd õpetajaks. Õpetavaid õpilasfirmasid võiks olla palju rohkem, arvab Epp Vodja.


PÕF 2019 VÕITJAD

Esimene koht

  • BRAND – Treffneri gümnaasium. Juukse viimistlus- ja hooldustooted.Brand sõidab Eestit esindama võistlusele „Euroopa parim õpilasfirma 2019“, mis toimub sel aastal Prantsusmaal.

Teine koht

Imelõõri pilliroost joogikõrred
  • IMELÕÕR – Põlva gümnaasium. Biolagunevad joogikõrred.

Kolmas koht

  • GLAZE – Tallinna 21. kool. Pulga otsas olevad käsitöökohukesed.

Publiku auhind

  • LAGUUN – Kuristiku gümnaasium. Vannitee ja õhuvärskendaja.

„Edu ja tegu“ nutika probleemilahenduse preemia

  • KIFT wallets – Gustav Adolfi gümnaasium. Kaarditaskud.
Borto seljakott. Hind 135 eurot.

Manpoweri eripreemia „Ready to Work“

  • BORTO – Tallinna 21. kool. Nahast selja- ja käekotid.

Innove tulevikufirma eripreemia

  • SUNBULL – Tallinna Lilleküla gümnaasium. Nutiseadme laadimisalus, interaktiivne malelaud.

Coca-Cola jätkusuutlikkuse preemia

  • C-BAG – Hugo Treffneri gümnaasium. Termokott.

UC-Rendi eripreemia

  • SUSLE – Viljandi gümnaasium. Söödav pusle.

Toiduvaldkonna eripreemia

  • VEMPS – Võru gümnaasium. Vetikamaius.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Meie õpime kogemustest!”

  1. Peep Leppik ütleb:

    KOGEMUS on hea kool, aga õppemaks on kõrge…
    Heinrich Heine

    Seepärast – mõelgem probleemile siiski sügavuti!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!