Õpetajate Leht 24. mail

22. mai 2019 - Kommenteeri artiklit

Ka emaks olemist saab õppida

Maire Lehikoinen on lisaks kuuele lihasele lapsele olnud ema 11 kasulapsele: kokku on tema peres kasvanud 17 last. Tema sõnul on kõige keerulisem olnud iga lapse jaoks aega leida. „Vahel arvame, et lapsed kasvavad meie kõrval iseenesest üles, aga päris nii see ei ole.“

Vanemad võiksid endasse rohkem uskuda

Nõmme linnaosa valitsuse lastekaitse peaspetsialist Kati Valma on oma töös kogenud, et paljud vanemad on pigem spetsialistiusku ning arvavad, et treenerid ja õpetajad oskavad nende lapsi paremini arendada. Ta soovitab rohkem olla ja tegutseda lapsega koos ning kuulata last ja oma südant.

Kas robot vahetab õpetaja välja?

Briti haridusekspert Anthony Seldon väidab, et robot vahetab inimõpetaja välja juba aastaks 2027. SA Innove analüütik Einar Rull tutvustab eri maade koole, kus õpitakse juba praegu roboti juhendamisel.

Võsukese lasteaias otsustavad lapsed ise

Rae vallas Jüril asuv Võsukese lasteaed rakendab õuesõppepäeva, mille tegevuse kavandavad lapsed ise. Õuesõppepäev toimub kord nädalas ja isegi toit valmistatakse sel päeval õues.

Oskuslikust koostööst võidavad kõik

Peetri lasteaia-põhikooli õpetaja Merili Susi kirjutab oma kooli seitsmendate klasside koostööpäevadest. Neid päevi viivad aineõpetajad läbi klassijuhatajatega kahasse neli korda aastas. Teemadeks on olnud taaskasutus, eri rahvaste rahvariided, puhas vesi, sport ja matemaatika.

Erivajadusega noor lõpetab kooli

Teist aastat Astangu kutserehabilitatsiooni keskuses toimunud HEVI mess on ainus koht, kus erivajadusega õppija saab infot talle mõeldud kutseõppe võimaluste kohta. Kutsekooli astumise üks oluline kriteerium on, et õppija ise endaga toime tuleks. Perede töötoas arutleti, kuidas pere saab noort iseseisvumisel ja oma tee leidmisel toetada.

Õppigem, nagu Maurus soovitas

Inimeste osavõtt elukestvast õppest liigub Eestis tõusuteel. Ent edasiminekust on jäänud kõrvale kesk- ja lõpetamataa põhiharidusega inimesed, keda on üha rohkem.

Saksamaa kool eristab lapsi varakult

Saksamaal on koolikord rangem kui Eestis ja lapsi hakatakse suunama elukutset valima varem kui meil. Oma muljeid sealsest koolielust jagavad kaks eesti lapsevanemat Baierimaalt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!