Pärnus ja Tartus lõpetavad lasteaia esimesed kahesuunalises keelekümbluses osalenud lapsed 

29. mai 2019 SA Innove - Kommenteeri artiklit

Sel kevadel lõpetavad lasteaia esimesed kahesuunalise keelekümbluse alusel õppinud lapsed. Pärnu lasteaias Trall lõpetas eesti-vene õppekeelega kahesuunalise keelekümbluse rühma 17 tublit last. Tartu lasteaias Mõmmik saadetakse täna kooliteele kümme kahesuunalise keelekümbluse rühma last.

Kahesuunaline keelekümblus toimub rühmas, kus on võrdselt eesti ja vene kodukeelega lapsi. Pool päeva toimub ühe õpetajaga õppe- ja kasvatustegevused eesti keeles ja teine pool päevast teise õpetajaga vene keeles. Ühe õpetaja jagatud teadmised saavad ka teise õpetajaga teises keeles korratud, kuid erinevate tegevuste abil. Mängides suhtleb laps endale sobivas keeles. Iga päev kindlaks määratud ajal tegelevad mõlemad õpetajad lastega korraga. Nii saavad lapsed harjutada mõlemas keeles rääkimist ja ühelt keelelt teisele ümberlülitumist.

Innove keelekümblusprogrammi   kahesuunalise keelekümbluse pilootprojekt on olnud väga edukas ja kujunenud iseseisvaks, metoodiliselt toetatud haridusmudeliks. Esimese nelja pilootlasteaia lastest on kujunenud õppekava järgides ja keelekümbluse metoodikat rakendades kakskeelsed lapsed, kes on saanud osa õppe- ja kasvatustegevustest nende oma emakeeles ning olnud edukad ka teise keele õppimisel.

Varane mitmekeelsus kogub maailmas populaarsust. Pakkumaks sarnaseid võimalusi ka eesti kodukeelega lastele, hakkaisid haridus- ja teadusministeerium ning SA Innove keelekümbluskeskus 2013. aastal kahesuunalise keelekümbluse programmi ette valmistama. Alates 2015. aastast töötavad kahesuunalise keelekümblusmudeli järgi rühmad Tartu, Pärnu, Tapa ja Tallinna neljas lasteaias. Alates 2019. aasta sügisest alustavad uued kahesuunalise keelekümbluse rühmad Sindi lasteaias ja Pärnu Liblika lasteaias.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!