Projekt „4Change“ uuendab masina- ja metallitööstuse kutseõpet

17. mai 2019 Triin Ploompuu MTÜ Eesti Masinatööstuse Liit - 1 Kommentaar
Projekti „4Change“ partnerid tutvuvad Tallinna tehnikakõrgkoolis Industry 4.0 laboriga. Fotod: erakogu
Projekti „4Change“ õpetajate katsekoolitus toimus Tallinna Lasnamäe mehaanikakoolis.

Euroopa Liidu projekt „4Change“ on keskendunud kolme aasta (2017–2019) jooksul metallitöötlemise kutseõppe uuendamisele CNC-metallilõikepinkide õpetamise näitel, järgides „Tööstus 4.0“ põhimõtteid.

Projekti käigus analüüsiti Baltikumis seniseid õppekavasid ja kogemusi ning loodi õppematerjalid ja e-õppe platvorm. Projekti kuulub 11 koostööpartnerit Eestist, Lätist, Leedust ja Saksamaalt. Eestist osalevad Tallinna Lasnamäe mehaanikakool ja MTÜ Eesti Masinatööstuse Liit. Lõplikke tulemusi esitletakse 17. oktoobril toimuval konverentsil Vilniuses.

Oskustööjõu puudus

Masina- ja metallitööstust kummitab kvalifitseeritud tööjõu puudus. Sama mure tundub olevat kogu Baltikumis, Skandinaavias, Saksamaal ja mujalgi. Valdkond ei näi noortele atraktiivne ja seetõttu on raske saada piisavalt kutseõppureid masina- ja metallitööstuse erialadele.

Teisalt uueneb töötleva tööstuse tehnoloogia väga kiiresti ning see eeldab mõtteviisi olulist muutust kutseõppes, senistes õppekavades ja -materjalides. Eesti masina- ja metallitööstus moodustab kõige suurema osa töötlevast tööstusest, ca 7000 tööstusettevõtte seas on 2200 masina- ja metallitööstusega seotud ettevõtet. Kokku töötab töötlevas tööstuses umbes 125 000 töötajat, kellest 35 000 on hõivatud masina- ja metallitööstuses.

Eestile on kriitilise tähtsusega ka asjaolu, et siin koolitatud spetsialistid leiavad kiiresti tööd väljaspool Eestit asuvates ettevõtetes, mis tähendab, et tööjõupuudusel kaotame konkurentsivõime oma sihtturgudel ja klientide juures. Masina- ja metallitööstus on üks tugevamaid ekspordiharusid Eestis ning see mõjutab tulevikus majanduse käekäiku rohkem, kui arvata oskame.

Tööstus läheb kaasa 4.0 mõtteviisiga

Tööstuses on viimastel aastatel räägitud 4.0 mõtteviisist, mis toetab ettevõtete arengut digitaalsete lahenduste ja robotiseerimise ning automatiseerimise kaudu. Töötajatele tähendab see uusi oskusi ja rohkem vastutust. Kaovad need töökohad, mida on võimalik seadmetega asendada, ja töötajaid koolitatakse sellist tööd tegema, mis loob kõrgemat väärtust ja kus inimesteta ei saa.

Kui tulevikuettevõtted ja -töökohad on seotud „Tööstus 4.0“ mõtteviisiga, on oluline neid muutusi arvestada ka tulevases kutse- ja täiendõppes. Projekt „4Change“ saigi alguse sellest, et Euroopa Liidu tööturg on vaba liikumisega ning mõttekas on kutseõppe ja materjalide uuendamisel teha koostööd. Lisaks annavad ühtlustatud kutsestandardid, õppekavad ja -materjalid parema ülevaate kutseõppurite teadmistest ja oskustest.

Näiteks Eesti ja Läti kutseõppe kvalifikatsiooni tasemed on erineva numeratsiooniga, mis tähendab, et kui ettevõttesse kandideerib Läti kutseõppe läbinu ja esitab oma kutsetunnistuse, siis on tema teadmised ja oskused teistsugused, kui meie sellelt kvalifikatsioonitasemelt eeldame. Projekti üks eesmärk oligi ühtlustada CNC-ga seotud õpe ja materjalid.

Projekti tegevused ja tulemused

Projektis analüüsiti CNC-operaatorite seniseid õppestandardeid ja -kavasid ning pakuti välja uuenduslikke ideid. Partnerid töötasid välja õpiku, töövihiku, plakatid ja testid, mis näitavad õpilaste teadmiste taset. Eraldi modelleeriti CNC-simulatsioon, mis aitab lähteülesande alusel programmeerida ja tööprotsessi õpilastele näitlikustada. Virtuaalse õppe arendamiseks loodi e-õppeplatvorm, mille eesmärk oli luua õpetajatele ja õpilastele keskkond, kus on lihtne leida õppematerjale ja neid lisada. Loodetavasti hakkavad õpetajad kasutama seda võimalust oma õppetöös.

Praegu käib projektis osalevates riikides katsetamine, mille käigus tutvustatakse kutsekoolide õpetajatele ja õpilastele valminud materjale ning oodatakse tagasisidet. Materjale uuendatakse vastavalt tagasisidele ja neid esitletakse lõplikena oktoobris toimuval konverentsil.

Projekti kohtumiste käigus on külastatud selles osalevaid kutsekoole ja ettevõtteid, et näha nende tehnoloogiaparke ja võimekust. Käidi ka Tallinna tehnikakõrgkooli „Tööstus 4.0“ laboris ja Leedus noorte karjäärimessil, kus tutvustati projekti ja viidi sellega kurssi tehnikavaldkonna kutseõppe pakkujad. Projekti partnerid on saanud oluliselt oma silmaringi laiendada ja näha, mis toimub mujal.

Tagasiside õpetajatelt

Kõige keerulisem oli korraldada õppematerjalide tõlget. Sellesse panustasid kõik neli riiki oma emakeelse materjaliga, mis tõlgiti inglise keelde ja sellest taas igasse keelde. Tehniliste tekstide tõlke eeldus on valdkonna hea tundmine ja õppematerjalide koostamise professionaalsus. Arutleti pikalt, kas peaks materjalid tõlkima ka vene keelde, sest metallivaldkond on vene keelt kõnelevate noorte seas väga populaarne. Teine oluline aruteluaines oli asjaolu, et näiteks Saksamaal, mis on masina- ja metallivaldkonna lipulaev, on päris palju õppematerjale arendatud, Baltikumil aga selline kogemus puudub.

Tallinna Lasnamäe mehaanikakooli metallivaldkonna juhi Enn Helemäe sõnul on projektist väga palju kasu, sest osalevate riikide ühishuvi on arendada oskustööjõudu ja koostöö selles tekitas sünergiat ning andis laiema pildi. CNC-õpetaja Aleksandr Sagalajevi meelest oligi tema senise töö suurim murekoht peale vajalike õpilaste olemasolu ajakohased õppematerjalid. Katsekoolitusel ütles ta, et on juba osa materjale õppetöös kasutusele võtnud. Iga projekt toob projektipartneritele harilikult kaasa bürokraatiat ja ajakulu, kuid head tulemused ja võrgustik on seda väärt, et osaleda.

„4Change’i“ projekt on andnud hea võimaluse luua masina- ja metallivaldkonnas professionaalse võrgustiku, mis aitab kaasa kutseõppe arendamisele ja koostööle ning annab julgust edaspidi ühiseid projekte ette võtta. Kuna see valdkond on tähtis ja dünaamiline, on kõik värsked ideed ja igasugune arendus kutseõppes väga teretulnud. Kui oleks ainult noori talente, kes selle valdkonna vastu huvi tunnevad!


MTÜ Eesti Masinatööstuse Liit on masina- ja metallitööstust ühendav erialaliit, kuhu kuulub 107 organisatsiooni ja ettevõtet, kes tahavad aidata kaasa sektori arengule.


Projekt „4Change“

Projekti nimi: „Tööstus 4.0 väljakutse: võimekad metallieksperdid tuleviku tarkadesse tehastesse“ (Industry 4.0 Challenge: Empowering Metalworkers for Smart Factories of the Future).

Toimumisaeg: 01.12.2016–30.11.2019.

Projekti partnerid

Erialaliidud / sektori esindusorganisatsioonid:

  • Leedu masinatööstuse liit
  • Põhja-Saksamaa metalli- ja elektritööstuse haridusvõrgustik Nordbildung
  • Läti masina- ja metallitööstuse liit
  • Eesti masinatööstuse liit

Kutseõppeasutused

  • Vilniuse tööturu keskus Jerusalem, Leedu (Vilnius Jerusalem Labour Market Training Centre)
  • Põhja tehnikaakadeemia, Saksamaa (North Technical Academy)
  • Zemgale tööjõu- ja kompetentsikeskus, Läti (Zemgale Region Human Resource and Competences Development Centre)
  • Tallinna Lasnamäe mehaanikakool

Akrediteerimis-, sertifitseerimis- ja kvalifikatsiooniasutused

  • Leedu kvalifikatsiooni ja kutseõppe praktika keskus
  • Läti riiklik hariduskeskus

Eraettevõtted

  • Baltec CNC-tehnoloogiad, Leedu
  • Matemaatilise tarkvara arendus, Saksamaa

Projekti ametlik koduleht http://change4industry.eu/

Rahastaja ERASMUS+.


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Projekt „4Change“ uuendab masina- ja metallitööstuse kutseõpet”

  1. Raul ütleb:

    Loodetavasti toimub projekti tulemusena arenguid meie kutsehariduses ja muutused jõuavad ka tööstusesse.

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!