Suurte teemade suvi

10. mai 2019 Rakvere Teater - Kommenteeri artiklit
„Loojanguekspressi“ mängitakse 24. maist 29. juunini Rakvere Raudteegetos. Laval on Tarmo Tagamets ja Toomas Suuman. Foto: Kristo Kruusman

Rakvere Teatri suvi tuleb seekord kahe väga eriilmelise uuslavastusega: „Loojanguekspress“ ning „Miks Jeppe joob?“. Esimeses murravad Jumala, elu mõtte ja maailma üle piike kaks vastandlikku meest. Teises satub joodik Jeppe aga pummeldades ootamatusse olukorda, kus üles ärgates avastab, et on üleöö parunihärraks saanud.

„Loojanguekspressis“ päästab mustanahaline endine vang ja sügavalt usklik mees (Tarmo Tagamets) enesetapust elus pettunud filosoofiaprofessori (Toomas Suuman) ning viib ta oma koju. Enne ei saa ta teda oma uksest välja lasta, kui pole veendunud, et mees uuesti enda elu kallale ei lähe. Algab kahe mehe mõtteline duell, kus mõlemad proovivad põrmustada teineteise vaateid elule. Lavastus tegeleb küll suurte ja üleüldiste teemadega, ent väga isiklikust, lihtsast ja loogilisest vaatepunktist. See on Peeter Raudsepa lavastus mustast ja valgest elus, mis ise on harva mustvalge.

Etendused toimuvad 24. maist 29. juunini Rakvere Raudteegetos, enne etendusi on publikul võimalik saada osa audionäitusest ning kuulata Virumaa inimeste lugusid lavastusega seotud teemadel.

Komöödia „Miks Jeppe joob?“ tegeleb samuti suurte teemadega, sel puhul aga alkoholi ja võimuga. Taani autor Ludvig Holberg on 1722. aastal kirjutanud komöödia, mille Hendrik Toompere nüüd välja toob. Lugu saab alguse, kui lihtne talumats Jeppe (Eduard Salmistu) end purju joob ja ärgates mõisahärrana sülle kukkunud võimu hakkab teostama. Kuid kauaks seda lõbu pole, sest lool on mitmeid teravaid pöördeid pakkuda. Värvikasse maailma loodud vaimukas loos mängivad lisaks Lisete Laisaar, Anneli Rahkema, Margus Grosnõi, Peeter Rästas, Sulev Teppart ja Imre Õunapuu.

„Miks Jeppe joob?“ etendusi saab näha 7. kuni 29. juunini Kolgaküla rahvamajas Harjumaal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!