Viasat History suvine programm viib ajaloolistele rännakutele

24. mai 2019 - Kommenteeri artiklit

Viasat History on tõsielukanal, mis on keskendunud ajaloolistele dokumentaalfilmidele ja -sarjadele. Telekanal inspireerib vaatajaid sisuga, mis annab võimaluse vaadelda ajalugu läbi tänapäeva perspektiivi. Ka suvel pakub Viasat History paeluvat programmi Teise maailmasõja lahingutest, Vana-Egiptuse ja kristluse ajaloost ning hämmastavaid avastusi kõige varasematest piiblitekstidest.

Bettany Hughes dokumentaalsarjast „Niilus: 5000 aastat ajalugu“. Fotod: Viasat World

NIILUS: 5000 AASTAT AJALUGU

UUS! Alates pühapäevast, 9. juunist kell 22.00.

Neljaosalises dokumentaalsarjas purjetab Bettany Hughes eepilisele teekonnale läbi Vana-Egiptuse ajaloo ja tähtsündmuste. Reisides oma käsutuses oleva traditsioonilise Dahabiya paadiga, läbib Bettany pea 1600 kilomeetrit mööda võimsat Niiluse jõge Kairost Aswani tammini, peatudes teel kõige kuulsamate ja silmipimestavamate linnade juures. Värvikas reisisaates, kus põimuvad saladused, paljastused ning mitmesugused tänapäevased kohtumised, kajastatakse iidseid kuulujutte, rikaste ja kuulsate seksielu ning tutvustatakse lähemalt vaarao Tutanhamoni vanaema. See on kordumatu ja unustamatu reis läbi Vana-Egiptuse ajaloo tähthetkede.

TEINE MAAILMASÕDA – LAHINGUD EUROOPA NIMEL

UUS! Alates kolmapäevast, 10. juunist kell 22.00.

Paeluv kaheksaosaline saatesari vaatab sügavuti sõjanduse ajaloo kuulsatesse hetkedesse. Normandia dessant, hukule määratud õhudessant Arnhemis, sakslaste vasturünnak Ardennide lahingus ja rünnak ühele viimastest Reini jõe sildadest Remageni juures. „Teine maailmasõda – lahingud Euroopa nimel“ on suur narratiiv pealtnägijate jutustuste kaudu – meestelt, kes on ise rindel sõdinud, mõned korduvalt. Igas osas antakse edasi hoogsat, elu ja surma peale võitlemise vaimu, mis iseloomustas võtmelahinguid Natsi-Saksamaa alistamisel Lääne-Euroopas. Üksikasjalikult kontrollitud infoga autoriteetne sari kujutab sõjapidamise igapäeva – kuidas iga üksikasi ilmast ja maastikust vaenlase ootamatu tegutsemiseni võib lahingu kulgu muuta.

KRISTLUSE AJALUGU

Jõuab eetrisse juulis.

Kuidas väike juudi ususekt kasvas maailma suurimaks religiooniks? See kuueosaline dokumentaalsari uurib kristluse unustatud tekkelugu ja põhjusi, miks see ootamatult üle Aasia, Euroopa, Aafrika ja mõlema Ameerika mandri levis. Sügaval sisimas on kõigil kristluse usulahkudel ühine tuum, ent milles see seisneb? Ja mida tähendab olla katoliiklane, õigeusklik, protestant või nelipühilane? Kristlus on viinud inimesi nii kuritegelike jaburusteni kui ka kõrgemate headuse ja loomingulisuse saavutusteni. See on elanud üle tagakiusamise, lahkulöömised, ususõjad ja vihkamise. Ent tänapäeva Euroopas näib kristlus olevat ilmaliku ühiskonna apaatsuse surve all. Kas see on kristluse loo viimane peatükk?

Arheoloog ja ajaloolane Jeff Rose dokumentaalsarjast „Piiblikütid“.

PIIBLIKÜTID

Jõuab eetrisse juulis.

Kaheosaline dokumentaalsari jutustab uskumatud lood sellest, kuidas 1908. aastal siirdusid piiblikütid Charles Freer, Chester Beatty ja finantsist J. P. Morgan Lähis-Idasse uurimisretkele, et leida kõige varasemaid märkmeid kristluse kohta. Nad avastasid palju varajasi piiblitekste, mis olid sajandeid kadunud olnud maetuna kõrbeliiva alla ja peidetud iidsete kloostrite raamatukogudesse. Nad leidsid vääramatuid tõendeid kristluse esimestest sajanditest, kus Jeesuse hääle kaja oli veel kuulda. Ent kui need tekstid kokku pandi ja tõlgiti, muutsid need arusaama uue testamendi ja kristluse päritolu ja evolutsiooni kohta põhjalikult. Piiblikütid olid siirdunud otsima dokumenteerivaid tõendeid, et kindlustada oma usku, kuid avastasid sootuks teistsuguse tõe. See saade pajatab nende loo, mis on täis hämmastavaid avastusi ja hingematvaid paiku.

Telekanal Viasat History on nähtav enamiku TV-teenuse operaatorite pakettides. Telias kuulub Viasat History põhipaketi kanalite hulka, Elisas on kanal vaadatav alates keskmisest ehk TV M-paketist või kasutades üle õhu levivat Elisa Elamust. Telekanal Viasat History on kättesaadav ka enamikus väiksemate operaatorite põhipakettides.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!