Viljandi pärimusmuusika festival kutsub õpetajaid suvistele festivalikursustele

10. mai 2019 Janne Suits August Pulsti õpistu juhataja - Kommenteeri artiklit
Festivalikursusel „Tantsin, tantsin, keerutan“ saab avastada pärimustantsu imelist maailma. Foto: Silver Tõnisson

Vahetult enne suvist Viljandi pärimusmuusika festivali korraldab August Pulsti õpistu Viljandis kaks festivalikursust: üks on pillimängu ja lugude jutustamise kursus „Mängin ja räägin head lugu“, teine pärimustantsu kursus „Tantsin, tantsin, keerutan“.

Mängin ja räägin head lugu

Festivalikursusele „Mängin ja räägin head lugu“ on oodatud kõik, kes mängivad mõnd pilli ning soovivad õppida juurde vahvaid laule ja pillilugusid, samuti looma sidet lugude vahel ja avama nende tausta. Meie kursuse juhendajad on sel aastal Sofia Joons ning Juhan Uppin.

„Mul on plaanis tutvustada kursusel osalejatele muusikat eestirootsi saartelt ja aladelt ning võib juhtuda, et jõuame isegi mängida mõnda lugu Ukrainas asuvast Gammasvenskbyst ehk Vanarootsi külast. Samuti laulame midagi koos ja kui lood ja sõnad on selged, vaatame, kuidas seda koos mängida ja seada,“ tutvustab kursuse plaane Sofia Joons, kes on sündinud ja muusikahariduse saanud Rootsis.

„Mina õpetan kursusel mõned head lood eesti lõõtspilli ja kandle repertuaarist. Samuti keskendume koosmängule ehk sellele, mida teistega koos mängides silmas pidada. Mõtiskleme selle üle, kuidas lugusid stiilselt mängida, kuidas varieerida, et põnevam kuulata oleks ning kuidas luua loost endale käepärane või konkreetsele pillile sobiv variant,“ kommenteerib kursusel õpetatavat Juhan Uppin, kes on tuntust kogunud just lõõtspilli- ning päkarauakandlemängu propageerijana.

Tantsin, tantsin, keerutan

Festivalikursusele „Tantsin, tantsin, keerutan“ on oodatud kõik, kes armastavad eesti pärimusmuusikat ning kelle jalad kohe iseenesest selle muusika järgi liikuma hakkavad. Kursusel saab kaks päeva mõnusas seltskonnas ning tantsuteadliku juhendaja Kadri Lepassoni käe all avastada pärimustantsu imelist maailma. Eelnevaid teadmisi ja oskusi pärimustantsus vaja ei ole.

Kursusel keskendutakse eesti tantsude põhisammudele: valss, reinlender, polka, samuti tantsuklubides levinud tantsudele, sekka saab tantsida mõnd vähem tuntud paikkondlikku tantsu.

Kadri Lepasson, kes on tuntud pigem väike- ja rahvakandle õpetajana, alustas pärimusmuusika õpinguid toonases Viljandi kultuuriakadeemias. „Kohe õpingute alguses sattusin esimest korda Tartu tantsuklubisse, kus mulle avanes uks ühte ääretult lummavasse maailma, mis köidab mind seniajani. Sellest ajast alates on traditsioonilised tantsud minu elustiili lahutamatu osa,“ räägib Kadri Lepasson.

Mõlemad kursused toimuvad vahetult enne festivali, 23. ja 24. juulil Viljandis. Eriti hästi sobivad kursused õpetajatele, kes otsivad võimalust ennast täiendada ja pärimusmuusikasse süvitsi minna.

Lisainfo ja kursustele registreerimine:

  • Janne Suits
  • August Pulsti õpistu juhataja
  • janne.suits@folk.ee
  • +372 512 9491
  • www.folk.ee/opistu

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!