Vürst Gabriel ehk Lavaaugu viimased päevad

10. mai 2019 Helen Männik Tallinna Linnateatri kirjandustoimetaja - Kommenteeri artiklit

Sel suvel naaseb viimasteks etendusteks Tallinna Linnateatri Lavaauku suvelavastus „Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimased päevad“. Juuni- ja augustikuus toimuvad etendused jäävad tõenäoliselt praegusel kujul Lavaaugus viimasteks, kuna teatrit ootab lähitulevikus ees pikem ehitusperiood. See teeb saabuvast suvest viimase mängusuve enne kolimist.

Eduard Bornhöhe romaan on eestlaste mällu sööbinud kultusfilmi „Viimne reliikvia“ kaudu. Küll aga võib paljudele olla üllatus, et romaan ja selle põhjal vändatud linateos erinevad teineteisest üpris palju. Lavastaja Diana Leesalu on romaani põhjal kirjutanud dramatiseeringu, mis on samuti kuigivõrd oma nägu, ent lugu ise ja selle peategelased püsivad jätkuvalt samad: Liivi sõja keskel kohtuvat Agnest ja Gabrieli ning kurikuulsat Ivo Schenkenbergi näeb ka lavastuses.

„Kui arvestada, millisel ajal Bornhöhe teos ilmus, siis paratamatult on romaan natuke venemeelsem, kui ta olnuks siis, kui oleks ilmunud mõnel teisel ajal. Kuidas pealesurutud venemeelsust tekstis vähendada ning rehabiliteerida Ivo Schenkenberg, ent samal ajal mitte Bornhöhe süžeega vastuollu minna – need olid peamised väljakutsed dramatiseeringu kirjutamise juures,“ ütles lavastaja Diana Leesalu.

Seiklusloole kohaselt ei puudu suvelavastusest korralik vaatemäng: lisaks armastusloole jõutakse laval nii võidelda, joosta, laulda kui ka tantsida. Muide, Indrek Sammuli seatud lavavõitlus pälvis Tallinna Linnateatri kolleegipreemiate jagamisel lavastust toetava kujunduse preemia – seega tasub auhinnatud mõõgavõitlust kindlasti oma silmaga vaatama tulla.

Linnateatri näitlejatest astuvad suvelavastuses üles Priit Pius, Sandra Uusberg, Allan Noormets, Andero Ermel, Tõnn Lamp, Indrek Ojari, Kaspar Velberg, Kristjan Üksküla, Alo Kõrve, Epp Eespäev, Margus Tabor, Andres Raag ja Mart Toome. Ühtlasi saab laval näha Viljandi kultuuriakadeemia teatritudengeid ja paljusid asjaarmastajaid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!