Tallinna keskraamatukogu soovitab: Lastele loodusest

14. juuni 2019 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Kristel Lempu „Lapse aja lugu“

Raamatu on koostanud kogenud logopeed ja see on mõeldud eeskätt eelkooliealistele, aga ka lihtsustatud või toimetulekuõppel olevatele koolilastele.

Paarispiltide abil on edasi antud olustik võrdlevalt minevikus ja tänapäeval. Kujutatud on igapäevategevusi, millega laps on juba tuttav ja millest on kerge rääkida. Piltide all on selgitav tekst nii trüki- kui ka kirjatähtedes, mille abil saab lugemist harjutada. Raamat pakub põnevaid ülesandeid, mis arendavad taju, tähelepanu ja mõtlemist. Lisaks soovitused, kuidas raamatu abil arendada lapse kõnet, võrdlus-, arutlus- ja jutustamisoskust.

Kristel Vilbaste „Ilmamängud“

Raamatusse on kogutud pärimuspõhised ilmamängud, mis on mõeldud lasteaia- ja algklassiõpetajatele. Mäng on väikese inimese töö ja mängu kaudu õpivad ja arenevad lapsed kõige paremini. Nendes mängudes on ühendatud võimalus viibida looduses, õppida tundma rahvapärimust ja end liigutada.

Ilmamängud on jagatud kalendrikuudesse, igaühesse sobivad. Jaanuaris võib mängida näiteks „Kuusepulgamängu“, märtsis „Kargutajaid“, aga oktoobris hoopis „Juurikateatrit“. Põnevat (koos)tegevust jätkub nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Marju Kõivupuu „Pärandiaabits lastele ja suurtele“

Suurepärane raamat teejuhiks meie juurte juurde. Nagu autor ise ütleb, selleks et pärand elaks, peab praegustele ja järeltulevatele põlvedele jutustama lugusid. Nendes lugudes on ta oskuslikult põiminud meie eelkäijate elu tänapäevaga. Teemad on jagatud kaheksasse suuremasse alajaotusesse, sisaldades ligi 150 märksõna. Lugusid täiendavad ilmekalt illustratsioonid ja fotod nii vanast ajast kui ka tänapäevast. Need lood aitavad mõista, miks minevik on tähtis ning kust on pärit see, mis meid ümbritseb praegu.

Tiia Toomet „Kaltsutitt ja puuhobune“

Vanaaegsed mänguasjad, kelle koduks on Eesti Rahva Muuseumi pimedad hoiukapid, ei ole oma eluga rahul ning otsustavad minna tänapäeva lapsi otsima. Nende seikluste ja lustakate lugude kaudu saame teada palju huvitavat vanaaja talulaste mängudest ja mänguasjadest ning elust üldse umbes sada aastat tagasi. Lisaks on raamatu viimases osas juhendid, kuidas ise vanaaja mänguasju meisterdada, sest vanasti tehti ju kõik mänguasjad ise.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!