Balti kett – eeskuju tänastele noortele

6. sept. 2019 Aive Peil Vabamu programmijuht - Kommenteeri artiklit
Näitus seni avastamata ajakoridoris viib noore heli- ja mälumaastiku kaudu mõtlemapanevale rännakule. 
Foto: Patrik Tamm

Käesoleva aasta augustis möödus 30 aastat kolme Balti riigi ühisest ettevõtmisest, kui pea kaks miljonit inimest ühendasid käed, et pöörata tähelepanu viiekümne aasta tagusele sobingule. Sel puhul on Telliskivi loomelinnakus Vabamu eestvedamisel avatud Balti keti 30. aastapäevale pühendatud ajutine näitus „Balti kett 30. Üks ajalugu, kaks miljonit lugu“.

Tavaliste inimeste lugudel põhinev elamusnäitus viib külastajad heli- ja mälumaastiku kaudu mõtlemapanevale vabadustahtest rääkivale ajaloolisele rännakule. Telliskivi loomelinnakus asuvas 50 meetri pikkuses seni avastamata ajakoridoris avatud näitus taasloob kronoloogiliselt selle päeva sündmustikku Eestis ning jutustab lugusid julgusest ja vastutusest vabaduse poole püüdlemisel.

Näitusega kaasnevas muuseumitunnis uurime, mis viis kolm Balti riiki nii mastaapse ettevõtmiseni, kuidas sellele reageeris laiem avalikkus ning millist mõju avaldas Balti kett järgnevatele sündmustele nii Eestis kui võõrsil. Et paremini mõista, kuidas ettevõtmine teoks sai ning mis sel kolmapäevasel õhtul inimeste hinges ja peas toimus, teeme mälestustele toetudes samm-sammult läbi Balti ketis osalenute teekonna. Alustame esimestest teadetest ühisaktsiooni toimumisest ning dilemmadest, kas minna või mitte, kuni emotsioonideni, mis valdasid osalenuid järgnevatel päevadel. Selgitame välja, kes olid Balti keti õnnestumise taga. Millist rolli mängis iga lüli ketis? Mil moel sai säärane ühistegevus teoks, ilma et üleskutset oleks levitatud sotsiaalmeedias? Kuna Balti kett on hea näide kodanikualgatusest, siis kõrvutame ka tunnis tollase kodanikuühiskonna ja- algatuse väljakutseid tänastega ning nopime välja need ideed ja põhimõtted, mis võiksid ja peaksid olema eeskujuks nii tänastele kui homsetele noortele. Koostööle ja suulistele allikatele üles ehitatud muuseumitund on suunatud ennekõike 8.–12. klassile.

Näitusega kaasneb ka 11 plakatist koosnev rändnäitus, mis võtab kokku Balti ketile eelnenud ja järgnenud sündmused koos illustreerivate fotode ja ning kõnekate mälukildudega. Plakatinäitust on koolidesse võimallik tellida terve õppeaasta vältel.

Tutvu okupatsioonide ja vabaduse muuseumi Vabamu haridusprogrammidega: https://www.vabamu.ee/haridus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!