Haapsalu linnuse muuseum avab uksed keskaega

6. sept. 2019 Hele Otti Haapsalu linnuse turundus- ja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Lapsed Haapsalu linnuse muuseumis Karin Mägi juhendamisel meisterdamas. Foto: Hele Otti

Haapsalu linnus on ühe kauni väikelinna süda olnud juba 13. sajandist. Tänavu, mil Haapsalu kirjalikust esmamainimisest möödub 740. aastat, avati pealinnuses põhjalikult uuenenud muuseum. Endistest muldpõrandatega kaetud keldritest on saanud aasta ringi avatud nüüdisaegne muuseumikeskkond.

Muuseumi ekspositsioon tutvustab Haapsalu linna vanemat ajalugu, linnuse ehituslugu, Saare-Lääne piiskopkonna valitsejate ja sealsete elanike käekäiku keskajal. Et toonast aega paremini mõista, saab külastaja käed külge panna ja proovida mitmesuguseid mehhanisme. Tõmmata selga turviseid ja teha lähemalt tutvust keskaegsete relvadega. Müüridele loodud käiguteed avavad linnusele ja vanalinnale seninägemata kaunid vaated.

Lisaks uutele ruumidele ja ekspositsioonile on uuenenud ka muuseumitunnid ja haridusprogrammid. Linnuse pedagoog Karin Mägi on kokku pannud mitmekülgselt arendavaid tegevusi nii lasteaialastele kui ka alg- ja põhikooli õppuritele.

Muuseumitunnid

Nii nagu muuseumi ekspositsioon, keskenduvad muuseumitunnid linnuse eluolu mõistmisele keskajal.

3.–9. klassi õpilastele loodud haridusprogrammis „Eluolu keskajal“ tutvustatakse Haapsalu linnuse tekkimise lugu ja vaadatakse linnuse arheoloogilisi leide. Noored leiavad erinevusi keskaja ja tänapäeva inimeste eludes, oskavad teha vahet arvamusel ja faktil.

Kuni 2. klassile mõeldud tundidest ei puudu ka käeline tegevus. Haridusprogrammis „Vana aja asjad“ mõeldakse asjade väärtuse üle teiste väärtuste seas ning meisterdatakse endale üks ese, saades inspiratsiooni ajaloolistest asjadest.

Jõuluprogrammid

Keskaja igapäevaelu lahutamatu osa olid pühakud. Jõulukuul tehakse linnuses lähemalt tutvust püha Nikolausega ja saadakse teada, millised imelised lood on temaga seotud.

Kolme Haapsalu muuseumi läbiv programm „Jõulutegelased“ kutsub avastama jõuludega seotud ajaloolisi tegelaskujusid. Toomkirikus räägitakse jõululugu Jeesuse sünnist, raekojas otsitakse pisitegelasi ja päkapikke ning Iloni Imedemaal meisterdatakse päris oma jõulutegelasi.

Aardejaht Haapsalus

Põnevust ja huvitavaid olukordi täis seiklusmäng edendab suurepäraselt meeskonnas töötamise oskusi. Umbes kolm tundi kestva aardejahi käigus kinnistavad lapsed omavahelist koostöö- ja kaardilugemisoskust, arendavad lugemist, kirjutamist ning ülesannetest arusaamist. Mäng hõlmab kõiki sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid külastuspaiku: Ants Laikmaa majamuuseum, Raudtee- ja Sidemuuseum, Iloni Imedemaa, raekoda ja linnus. Jalavaeva aitab vähendada lõbus sõit huvirong Peetrikesega.

Linnuseruumide hämar õhkkond aitab saada elamuse igal aastaajal, igas vanuses külastajal – ja kas mitte just tükike salapära meie külmast ja pimedast talvest puudu ei olegi?

Vt linnus.salm.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!