Humoorikas lavalugu tööd armastavatest eestlastest

20. sept. 2019 Vene Teater - Kommenteeri artiklit
Stseen lavastusest „Eesti matus“. Foto: Vene Teatri arhiiv

Andrus Kivirähki „Eesti matus“ on olnud teatrilaval erakordselt edukas. Selle aasta alguses esietendus humoorikas näitemäng Vene Teatris Üllar Saaremäe lavastajakäe all. Näidendi on tõlkinud vene keelde Boris Tuch.

Lugu räägib ühe tavalise eesti pere elust, mis on paljuski sarnane tuhandete teiste perede eluga. Teine maailmasõda, Nõukogude vangilaagrid, kommunistlik minevik – kogu 20. sajand läbib tõelise tormina vana Andrese saatust, nagu ka tema koduste ja naabrite oma. Ta on terve elu tööd rüganud, töö ongi olnud tema elu peamine mõte ning mitte keegi ei ole kunagi näinud vana Andrest tegevusetult istumas. Andres ka sureb tööd tehes. Naabrid leiavad mehe lamamas puuriida kõrval, kirves käes.

Matustele koguneb kogu Andrese suguvõsa, teiste seas tema 25-aastane lapselaps, noor Andres. Väikese poisina käis ta tihti koos vanematega maal vanaisa juures. Sisimas noor Andres aga vihkab maaelu, see on tema jaoks võõras maailm, kus võimutseb raske töö, ihnsus ja vaesus. Tundub, et noore Andresega saabki lõpu selle pere patriarhaalne eluviis ja saatus. Näidend maalib pildi tööd armastavatest eestlastest kui rahvast, kes üle jõu rasket koormat uhkusega oma õlgadel kannab, saamata aru, et selle all võib murduda.

Lavastusmeeskonda kuuluvad lavastaja Üllar Saaremäele lisaks kunstnik Vadim Fomitšev, helilooja Siim Randla, valguskunstnik Anton Andrejuk ja lavastaja abi Larissa Tšerkassova.

Osades Eduard Tee, Katrin Sutt, Larissa Savankova, Artjom Garejev, Sergei Tšerkassov, Leonid Ševtsov, Juri Žilin, Jelena Jakovleva, Jekaterina Kordas või Marina Malova.Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!