Intrigeeriv „Kõrvaring“, žanrite ja helide kooskõlaga eksperimenteeriv „Oreli maagia“

24. sept. 2019 Krista Must Tallinna Kammerorkestri kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Tallinna Kammerorkester. Foto: Kaupo Kikkas

Kellel on lai silmaring, see tõenäoliselt ka kuulab palju. Ja oskab tähele panna seda, mis argipäevas juhuslikult või näiteks filmi vaadates kõrva puutub.

On palju muusikat, mis Eestis harva, kui üldse kontserdisaali jõuab. Et vähetuntud väärt teosed kuulajatele lähemale tuua, on alates sellest hooajast Tallinna Kammerorkestri kavas intrigeeriv kontserdisari „Kõrvaring“ ning eri muusikažanrite ja helide kooskõlaga eksperimenteeriv „Oreli maagia“.

„Oreli maagia“ fookuses on Tallinna Filharmoonia uus pereliige – elektrooniline kontsertorel –, mis annab esimese kontserdi homme, 21. septembril Mustpeade maja Valges saalis. Kontsert on pühendatud Tallinna Filharmoonia 25. sünnipäevale.

Dirigent Tõnu Kaljuste.
Foto: Eleri Ever

Sarja „Kõrvaring“ idee pärineb Tallinna Filharmoonia kunstiliselt juhilt dirigent Tõnu Kaljustelt, kes julgustab nõudlikke muusikahuvilisi otsima mainstream’ist laiemaid muusikakogemusi. Täpselt nii, nagu inimesele on loomuomane vajadus oma silmaringi avardada, on tähtis, et laieneksid muusikateadmised ehk avarduks kõrvaring. See on üks põhjus, miks kontserdil käimine on hea hariduse lahutamatu osa. Lisaks on elava muusika keskel viibimisel tõestatud kasulik mõju vaimsele tervisele.

Esimene „Kõrvaringi“ sarja kontsert 9. novembril EMTA teatri- ja kontserdimajas pakub kuulajatele muusikalist ilu ja harmooniat väga erinevas tõlgenduses. Kavas on teosed nimekatelt heliloojatelt Philip Glassilt, Igor Stravinskilt, Iannis Xenaxiselt ning Läti tänapäeva tuntuimatelt Pēteris Vasksilt ja Artūrs Maskatsilt. Maailma muusikaringkondades need nimed tutvustamist ei vaja, tegu on juba klassikutega, samal ajal kui mõne puhul on ajaloopeatükid alles kirjutamisel. Sarja avakontserdile annavad oma panuse juba Erkki-Sven Tüüri viiulikontserdi „Angel’s Share“ esiettekandel (mai 2018) Eesti publikut vaimustanud Hugo Ticciati Rootsist ning tšellovirtuoos Julian Arp Saksamaalt.

Tallinna Kammerorkestri kontserdikavas on sel hooajal teinegi uus sari. „Oreli maagia“ pakub kuulajatele kogemusi uutmoodi helide kooskõlast. Selle sarja kontsertidele kaasatakse Tallinna Filharmoonia Mustpeade maja Valge saali uudisinstrument elektriline orel, mille digitaalsed helivõimalused on tähelepanuväärsed ja pakuvad üllatusi. 

Sarja esimesel kontserdil 21. septembril musitseerivad Mustpeade maja kontsertorelil Pétur Sakari (Soome) ja Kadri Toomoja ning saksofonil Raivo Tafenau. Koos Tallinna Kammerorkestri ja peadirigent Tõnu Kaljustega tuleb esitamisele Händeli orelikontsert ja Poulenci üks enim esitatud orelikontserte, mis on kirjutatud pärast barokiajastut. Tobiase „Largo“ (tuntud ka pealkirja all „Eks teie tea”) kõlab seekord algupärases oreli ja keelpilliorkestri esituses.

Sarja teisel kontserdil 30. novembril teevad kaasa solistid Kadri Toomoja orelil ja Marcel Johannes Kits haruldasel 1674. aastal Cremonas valmistatud tšellol. Solistidega koos musitseerib Tallinna Kammerorkester dirigent Tõnu Kaljuste juhtimisel ning esitamisele tulevad 20. sajandi heliloojate Respighi ja Elgari teosed kõrvuti barokiajastu suurkuju Händeli orelikontserdiga.

Traditsioonilistest kontsertidest on Tallinna Kammerorkestril kavas 2. novembril hingedepäeva kontsert, kus ettekandele tuleb Eestis harva esitatav Beethoveni missa C-duur. Tänavu toimub tasuta kontsert Kaarli kirikus. 7. detsembril on kavas advendikontsert EMTA teatri- ja kontserdimajas, mis on Eesti parima akustika ja hetkeseisuga nüüdisaegseima tehnoloogiaga kontserdisaal. Mõlemad kontserdid annab Tallinna Kammerorkester koos EMTA koori ja dirigent Tõnu Kaljustega.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!