Kuldne Mask – alati oodatud festival

26. sept. 2019 Svetlana Jantšek - Kommenteeri artiklit
Festivali avab Broadway muusikal „Kankaan“ Peterburi Muusikalise Komöödia Teatri esituses. Foto: Maria Kovaljova

Festival kui teatritegevuse vorm annab võimaluse pakkuda vaatajale midagi tavapäratut. Festival Kuldne Mask, mis sel aastal toimub juba 15. aastat, toob igal sügisel Eestisse Vene teatri parimaid lavastusi koos eestikeelse sünkroontõlkega. Nende aastate jooksul on festivali külastanud ligi 80 000 vaatajat.

Tänavuses programmis on ühendatud sujuvalt vene psühholoogilise teatri koolkond ja kaasaegne otsinguline teater. Mõlemad suunad võivad esineda samas lavastuses, näiteks Konstantin Bogomolovi Sankt-Peterburgi Suures Draamateatris lavale toodud lavastuses „Au“, mis põhineb 1930-ndatel kirjutatud nõukogude näidendil. Eksib see, kes eeldab, et Bogomolov on kõik pea peale pööranud. Kirjutamisaja olustik on selgelt tuntav, tekst jälgib sõna-sõnalt originaali. Ajaline distants, mis eraldab kangelasi laval ja vaatajaid saalis ning tekitab täiesti ootamatuid kohandumisi, saavutatakse paljuski tänu erakordselt usutavatele näitlejatöödele.

Tunduvalt radikaalsemalt on lähenenud kirjanduslikule materjalile lavastaja Dmitri Krõmov, kelle loomingut eesti publik teab ja hindab juba ammu. Lavastuse „Serjoža“, mis põhineb Lev Tolstoi romaanil „Anna Karenina“, tõi lavastaja välja Venemaa kõige väärikamas teatris, Moskva Kunstiteatris. Väga liigutavalt, irooniliselt ja kadestamisväärse vabadusega jutustab ta kirest, mille keerisesse sattunud kangelased – sealhulgas Anna väike poeg Serjoža – kogevad lõputut õnne ja meeletut kurbust.

Publiku armastus hea traditsioonilise vene psühholoogilise teatri vastu peegeldub selgelt ka piletimüügis: lavastuse „Kõik pole kassile vastlapäev“ Tallinna etendus on ammu välja müüdud. Moskva Puškini-nimelise teatri „Tütarlaps kutsekast“ eeldab aga tavalisest eelarvamusvabamat vaatajat. Asi pole mitte ainult ebatsensuurses sõnavaras, mida teater on küll tublisti kärpinud, vaid valmisolekus näha laval ka elu inetumat poolt. Samas on lavastuse sündmustik haarav ja hoiab publikut pinges kuni finaalini, mis on absoluutselt etteaimamatu.

Mõistagi tahetakse juubeliaastal ka pidutseda, seepärast avab festivali Broadway muusikal „Kankaan“ Peterburi Muusikalise Komöödia Teatri esituses. See on grandioosne, efektne vaatemäng orkestri, koori ja balletiga. Loo peategelane on pealkirjas mainitud tants ise, sütitav kankaan, mis algul võetakse vastu umbusuga, lõpus aga pidulikult triumfeerib.

Festival avatakse 18. oktoobril Alexela kontserimajas ja kestab 30. oktoobrini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!