Mida on ühel muuseumifestivalil pakkuda?

25. sept. 2019 Heili Sõrmus, Jelena Tšekulajeva - Kommenteeri artiklit
Eelmise aasta muuseumifestivalil Eesti Kunstimuuseumi Mikkeli Muuseumis …..

Sügisesel koolivaheajal, 12.–27. oktoobrini on lapsed ja noored oodatud üle-eestilisele muuseumifestivalile „Avatud mänguväljad“, mis pakub peredele ja kooligruppidele harivaid ja lõbusaid elamusi. 

Mis on festivali ajal muuseumides teistmoodi kui harilikult?

Festivali põhiprogrammis osalevad muuseumid ja raamatukogud on spetsiaalselt festivali jaoks valmistanud mängujuhised, mis aitavad näituseid mängulises võtmes avastada. Mängujuhised on kättesaadavad muuseumis kohapeal ning need on tasuta. Huvi korral saab nendega festivali veebilehel eelnevalt tutvuda. Näitustele pääseb muuseumipiletiga. Festivali paralleelprogrammi raames on võimalik osaleda töötubades ja teemapäevadel.

Mis on mängujuhis?

Mängujuhis on peamine näituse tutvustamise vahend. Mängujuhiste ülesanded ja tegevused suunavad nii last kui ka vanemat arutama, uurima ja avastama. Mängujuhiste koostamisel arvestatakse kindla vanuseastmega, st luuakse erineva keerukusega ülesandeid ning pööratakse palju tähelepanu sõnastusele. Suunavate ja avatud küsimuste abil hoitakse lapse tähelepanu objektil kauem, et tal oleks võimalik paremini mõista selle tähendust. Lapse tähelepanu aitavad haarata ka rohked illustratsioonid, mille autorid on Eesti illustraatorid Liisa Kruusmägi ja Virge Loo. Tegevuste teine peamine eesmärk on luua emotsioon, mis aitab lapsel uusi teadmisi kinnistada.

Kas minna festivalile oma perega või õpilastega?

Meie arvame, et tasub teha mõlemat! Muuseum on suurepärane koht, kus perega sisukalt aega veeta. See on paik, kus saab nautida koos olemist ja koos tegemist argisest keskkonnast eemal. Saate jälgida, kuidas laps uues olukorras mõtleb ja tegutseb, millised on tema emotsioonid. Meie kogemus näitab, et muuseum pakub loomult uudishimulikele lastele rohkelt elamusi ja avastamisrõõmu.

Sama kehtib kooliõpilaste puhul. Festivalil osalemine on hea võimalus mitmekesistada koolitunde. Muuseumid on pingutanud kuid selle nimel, et luua materjalid, mis lõimivad õppeaineid ning pakuvad lastele põnevust ja häid emotsioone.

Kui lähete festivalile suurema grupiga, teavitage sellest kindlasti muuseumi ette. Teie otsustada on, kas soovite koos oma õpilastega näitust avastada muuseumipedagoogi toel või iseseisvalt.

Innustage lapsi festivalist osa saama, et nad leiaksid ka edaspidi tee muuseumi ning tunneksid kultuurist rõõmu!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!