Musta Kasti kuues teatrisügis

20. sept. 2019 Must kast - Kommenteeri artiklit
Jaanika Tammaru ja Agur Seim lavastuses „Ernesto küülikud“. Foto: Gabriela Liivamägi

Mustal Kastil on sel sügisel kavas viis eriilmelist lavastust, mille hulgast leiab nii kõnetavaid kui meelelahutuslikke töid igale eagrupile – lasteaiast keskkooli lõpuni.

Kevadel esietendunud „Ernesto küülikud“ põhineb Piret Raua samanimelisel romaanil ning sobib vaatamiseks lasteaiast põhikooli alguseni. Seikluslik koguperetükk on kiita saanud oma fantaasiarohkuse ja mängulisuse eest, peites mõtlemapaneva sisu värvilise ja hoogsa koore alla – lavastus ei alahinda lapsi ning on seetõttu põnev ja kaasahaarav ka vanemale vaatajale. Näidendi aluseks olev raamat, mis paljudele kohustuslikust kirjandusest tuttav, jutustab loo kodu ja töö kaotanud mustkunstnikust, kes uue elu otsingutel põrkab kokku paljude tänapäeva ühiskonnast tuttavate tegelaste ning probleemidega. „Ernesto küülikuid“ mängib Must Kast sel sügisel kodusaalis Tartus, aga ka Põlvas, Koerus ning Tallinnas. Lavastaja on Kaija M Kalvet, kunstnik Inga Vares, helilooja Ardo Ran Varres ning laval mängivad Agur Seim, Jaanika Tammaru, Karl Edgar Tammi ja Siim Angerpikk.

Venekeelne „5 grammi“(„5 граммов“) on Silver Kaljula menulavastuse „5 grammi sisemist rahu“ edasiarendus. Neljal hooajal edukalt eestikeelset (põhikooli)publikut kõnetanud monotükk on nüüd kättesaadav ka venekeelsele vaatajale, sest lavastuse teema on põletavalt oluline emakeelest hoolimata. Pooldokumentaalne lugu kirjeldab ühe noormehe kujunemist süstivaks narkomaaniks ning tõstatab noorele vaatajale olulisi küsimusi kuuluvusest, valikutest ja nende tagajärgedest. Kriitika on tunnustanud peaosalise, Vene Teatri näitleja Aleksandr Zhilenko rollisooritust, mis avab veenvalt võrdselt sõltuvuses inimese rämedaid ja hapraid seisundeid. „5 grammi“ etendub sügisel Tartus, Tallinnas, Jõhvis ja Narvas.

Viiendat hooaega alustav noortelavastus „Jõud“ toob naeru, laulu ja akrobaatika kaudu põhi- ja keskkoolipubliku ette rasked teemad, nagu koolikius, vägivald ja üksindus. Senine tagasiside kiidab lavastuse elulähedust ning näitlejate täpset mängu, samuti kergust ning elujaatavat tooni, mis keerulistele olukordadele lahendusi otsima ja kaasa mõtlema kutsub. Sügisel etendub „Jõud“ Tallinnas, Narvas ja Pärnus. Lavastaja on Kaija M Kalvet, helilooja Marten Kuningas ning lavale astuvad Jaanika Tammaru, Birgit Landberg, Kaarel Targo, Mihkel Kallaste ja Silver Kaljula.

Must komöödia „Peks mõisatallis“ on sobilik vaatamine gümnasistidele, kutsudes noori ja täiskasvanuid üles sügavamalt mõtlema oma identiteedile ning kõigele, mida peame omaseks eestlaseks olemisele. Lavastust, mis žongleerib osavalt pühade sümbolite piirimail, on hinnatud tema füüsilisuse ning mängulisuse eest. Sel sügisel etendub „Peks mõisatallis“ Tartus ning Tallinnas. Birgit Landbergi trupitööna sündinud lavastuses mängivad Kaarel Targo, Jaanika Tammaru ja Kristjan Lüüs.

„Evolutsiooni revolutsioon“ on Musta Kasti uuslavastus, mis samuti pakub mõtteainet nii täiskasvanutele kui ka keskkoolinoortele. Minimuusikali vormis lähenetakse tänapäeva ühiskonna olulistele küsimustele. Miks on paljudel nii raske olla õnnelik maailmas, mis on täis valikuid, võimalusi ja vabadust? Miks antidepressantide müüginumbrid tõusevad võrdselt õnnelike piltide arvuga Instagramis? Täiusele ja ebatäiusele vaatavad Birgit Landbergi lavastuses kõverpeeglis otsa Jaanika Tammaru, Kaarel Targo ja Kristjan Lüüs. „Evolutsiooni revolutsiooni“ dramaturg on satiiriliste, täpsete ja ühiskonda teravalt tabavate tekstide poolest tuntud Mehis Pihla. Minimuusikal etendub detsembri alguses Tartus ja Tallinnas.

Kõigile Musta Kasti täiskasvanutele ning noortele suunatud etendustele järgnevad traditsiooniliselt vestlusringid. Avatud vormis on kõigil soovijatel võimalik laval nähtu üle mõtteid vahetada. Sageli võtavad vestlustest Musta Kasti kutsel osa ka erialaspetsialistid – psühholoogid, noorsootöötajad ja teised, võimaldades nii anda sisukam ja mitmekülgsem sissevaade saadud kogemusse ning pakkudes rohkelt teemasid ka klassiruumis ning kodus edasi arutamiseks.



Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!