Muusikapäev täidab terve Eestimaa muusikaga!

21. sept. 2019 Brigitta Davidjants - Kommenteeri artiklit
Tartu muusikakooli saksofonipoisid eelmisel aastal muusikapäeval. Foto: erakogu

1. oktoobril on järjekordne rahvusvaheline muusikapäev, mis viib Eestimaa eri otstesse üle saja kontserdi. Kõik kontserdid on kuulajatele prii sissepääsuga ja ükski muusik sel päeval oma esinemise eest tasu ei küsi.

Kui maailmas on muusikapäeva korraldatud juba ligi pool sajandit, siis Eestisse jõudis kaunis traditsioon Eesti muusikanõukogu eestvedamisel 2002. aastal. Iga muusikapäev on eriilmeline ja üllatustest tulvil – nii ka sellel aastal. Seekord võtavad muusikud igas Eesti maakonnas fookusesse ühe pilli. Näiteks kõlavad Viljandimaal plokkflööt ja Saaremaal viiul, Tartumaal aga hoopis orel ja Läänemaal tšello.

Kontserdid on kõik mõnusalt vabas formaadis. Ükski kontsert ei kesta üle tunni ning muusika kõlab hästi ligipääsetavates paikades, näiteks kultuurimajas ja huvikoolis, trammis ja kirikus. Seetõttu sobivad kontserdid eriti neile, kes on tahtnud klassikaga tutvust teha, ent pole seni julgenud. Kuigi muusikapäeva fookus on klassikal, saab kuulda džässi ja poppigi, aga ka pärimus- ja nüüdismuusikat.

Päev pakub ka ohtralt üllatusi, sest muusikapäev oma esinejatele piire ei sea. Nii mängivad klassikalise muusika esitajad sel päeval ka estraadi ning mõni interpreet vahetab oma tavapärase pilli hoopis mõne teise vastu. Osa muusikuid eksperimenteerib aga koosseisudega ning lööb 1. oktoobril kampa esinejatega, kellega seni polegi koos musitseerinud.

Muusikapäeva kõrvalprogramm „Kõlame kaasa“ koondab kõiki neid, kes soovivad korraldada iseseisvalt 1. oktoobril prii sissepääsuga avaliku kontserdi või lausa mitu. Nii aitame kokku viia kontserdipaigad ning esinejad ja muusikapäeva programm saab veelgi põnevam.

Päevastele kontsertidele paneb väärika punkti õhtune muusikapreemiate tseremoonia. Igal aastal tunnustavad Eesti muusikanõukogu ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital rahvusvahelisel muusikapäeval meie muusikamaastiku parimaid. Tänavune auhinnatseremoonia leiab aset vastavatud Eesti muusika- ja teatriakadeemia uues kontserdi- ja teatrimajas, sest just see on paik, mida enamik programmis osalevaid muusikuid on aastakümneid oodanud. Tseremooniat vahendab Eesti Rahvusringhääling ja nii saavad kõik Eesti elanikud pidulikust sündmusest osa: toimub ERR-i veebiülekanne ja erisaade üritusest on ETV eetris 1. oktoobril algusega 22.05.Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!