NUKU teatri uus hooaeg: keerukad probleemid mängulises ja humoorikas võtmes

23. sept. 2019 NUKU teater - Kommenteeri artiklit
Laura Kukk ja Jevgeni Moissejenko lavastuses „Tõrksa taltsutus“. Foto: Siim Vahur

NUKU teatri 68. hooaja kaheksa uuslavastust põhinevad kirjandusklassikal või esindavad eesti algupärast, spetsiaalselt NUKU teatrile kirjutatud dramaturgiat. Hooaega ühendavad tervikuks mängurõõm, huumor, terav sisu ja värske vaatenurk.

Esimene uuslavastus jõudis lavale 15. septembril, mil esietendus Otfried Preussleri lugudel põhinev „Röövel Hotzenplotz“. Pöörases röövlimöllus praevorstide ja paukseentega vahetatakse maske ja rolle ning piilutakse lõbusalt hirmuäratavamate maskide taha, kust võib leida õrna hinge ja hella südame. Lavastus on vanusele 7+, kuid sobib ka lasteaedade vanematele rühmadele.

„Alguses võlus mind loo vohav mängulisus, siirus ning peadpööritav fantaasia. Sealt edasi juhtis juba arusaam, et just praegu oleks vaja lugu lavale tuua, anda lastele tõuge oma mänge rohkem fantaasiaga täita ja tuletada meelde, et puupulk võib vabalt olla mõõk või katkine jalgpall maagiline kristallkuul,“ ütles lavastaja ja teatri kunstiline juht Mirko Rajas. „Meie noore vaataja teatri eripära on vormiline mitmekülgsus täpse ja kõnetava sisu teenistuses: ka uuslavastustes avame teemasid nii klassikalise sõnateatri kui ka nuku-, objekti- ja visuaalteatri keeles, käsitleme tõsiseid teemasid mängu ja huumori võtmes.“

Soome lavastaja ja näitleja Merja Pöyhönen toob lavale nuku- ja visuaalteatri lavastuse noortele ja täiskasvanutele, William Shakespeare’i näitemängu „Tõrksa taltsutus“. Lavastuse jaoks on uue tekstiseade loonud Rein Raud, kelle sõnul oli näidend originaalis publikut lihtsate vahenditega naerutav lugu sellest, kuidas naine peab teadma oma kohta. Raua seades on „Tõrksa taltsutus“ eelkõige lugu kahest noorest inimesest võltsis ja petlikus maailmas, kus mõlemad on muutunud omamoodi marginaalideks. Teineteisega kohtumine toob nende ellu aga pöörde. Värvika lavamaailma ja nukud on loonud Rosita Raud.

Alates 17. novembrist mängitakse noorematele kui viieaastased eesti rahvajutul põhinevat lavastust „Päike, Kuu ja tähed”, mille lavastab Polina Stružkova Venemaalt. Lavastuses otsitakse koos väikeste vaatajatega vastuseid küsimustele, mis taevasse vaadates tekivad. Õmblustöökojaks kujundatud teatrisaalis saab näha pabernukuteatrit väikeses kohvris ja varjuteatrit suurel lavataeval.

1. detsembril esietendub külalislavastaja Kaili Viidase käe all Ott Kiluski spetsiaalselt NUKU teatrile kirjutatud näitemäng „Vapruse värinad“, mis räägib seiklusliku loo üksteise aitamisest, eneseületamisest ja teineteisemõistmisest.

August Kitzbergi „Tuulte pöörises“vanusele 14+ esietendub veebruaris EMTA lavakunstikooli lõpulavastusena ja jätkab noortele suunatud kodumaise kirjandusklassika tõlgenduste rida NUKU teatris. Lavastajaks Mihkel Kohava EMTA lavakunstikoolist.

Märtsis jõuab esietenduseni lavastus vanusele 12+.  Pööraselt absurdimaiguline, fantaasiarikkalt äraspidine ja mitmekihiline noortelavastus ühelt eesti teatri intrigeerivamalt lavastajalt Renate Keerdilt, kelle lavastuse pealkiri ja teemad avatakse järk-järgult alles prooviperioodi ajal.

Priit Pärna „Tagurpidi“ on tõlgendus eesti animatsiooniklassiku loomingust. See on lugu poisist, kes teeb kõike tagurpidi ja kes saadetakse onu juurde Tagurpidi-Antslasse, ehtsasse tagurpidimaailma. Dramatiseeringu on teinud Donald Tomberg koos loo lavastaja Leino Reiga. Vanusele 7+ mõeldud lavastus esietendub mais. Suvelavastusena esietendub Jaanika Juhansoni näidendivõistlusel auhinnatud „Kummituste suvi“, mille lavastab Mirko Rajas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!