„Pööriöine pulmapidu“ – elamuslik jalutuskäik pimedas talveõhtus

6. sept. 2019 Helena Haller Eesti Vabaõhumuuseumi kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Jõulusokk tembutamas. Foto: Jekaterina Matusihis

Eesti Vabaõhumuuseumis saab sel talvel osa millestki erakordsest. Üheks pimedaks talvekuuks täitub muuseumipark valguse, heli ja liikuvate piltidega ning avanevad uksed müstilise maailma salapärastesse lugudesse. Sümboolselt reedel, 13. detsembril puhutakse elu sisse iidsele muinasloole ning unustuste hõlma vajunud mütoloogilistele tegelastele.

Andres Noormets on lavastanud meile tuttava muinasjutu „Ants ja Mats“ ainetel paeluva loo kahest vennast ja nende sõprusest, aga ka truudusest, ajast ja armastusest. Sekka kohtab loos näkineide, koerakoonlasi, murueide tütreid, kratte ja teisi Eesti mütoloogiast tuntud tegelasi.

„Pööriöine pulmapidu“ jõuab meieni Taavi Varmi loodud videoinstallatsioonides, mis on projitseeritud muuseumi talutarede, aida, tuuliku ja muude hoonete seintele ning katustele. Kuuest punktist koosneva elamusliku jalutuskäigu muuseumipargis põimib tervikuks Ardo Ran Varrese helikujundus. Ainult valitud õhtutel saavad külastajad üleloomuliku võime näha suletud majadesse, kus toimetavad tegelased, keda palja silmaga ei näe ning kes haihtuvad koos kuke kolmanda kiremisega.

Salapärasest jalutuskäigust on oodatud osa saama suured ja väikesed nii koos perega kui ka koos kaaslaste või kooligrupiga, ühe osana elamuslikust jõulupeost.

Talvine vabaõhumuuseum. 
Foto: Toomas Tuul

Uskumuste teemaga on vabaõhumuuseumis täidetud kogu jõuluaeg. 14. ja 15. detsembril saab osa traditsioonilisest jõulukülast, mis tutvustab, kuidas meie jõuluaegsed uskumused on aastate jooksul muutunud. Paganlikud kombed on segunenud kristlikega, vanad rahvatraditsioonid uute läänelike tavadega. 

Läbi aegade on jõuluööl koju oodatud esivanemate hingi, toimetatud õnnetoovaid kombetalitusi, jutustatud Jeesuslapse sünnilugu ning oodatud jõuluvana ja päkapikke. On usutud jõuluimesse. Jõulukülas on võimalus osa saada eri aegadel elanud perede jõuluuskumustest.

Uue aasta alguses, 4. jaanuaril tähistatakse aga vabaõhumuuseumis talsipühi ja talviseid svjatkasid. Vana kalendri jõulude puhul ootavad külastajaid õpitoad, mängud ja ennustused ning kaunid kristoslaavitajad.

Lähemalt saab jõuluaja tegemiste kohta vabaõhumuuseumis vaadata www.evm.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!