„Puust ja punaseks“ koolipäevad 4., 5. ja 6. klassile

6. sept. 2019 Maria Usk, NUKU muuseumi juhataja; Kadri Naanu, Eesti Lastekirjanduse Keskuse kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

„Ellujäämiseks vajalik“

„Vanalinna salaselts“

„Pinocchio“

„Päev ajalehetoimetajana“

„Asja mitu elu“

Kas teie õpilaste pilku köidaksid selliste pealkirjadega raamatud või lood? Võib-olla oleks põnev, kui nad saaksid selliseid lugusid ise luua või läbi elada? Ja mida arvaksite sellest, kui lapsed kehastuksid seejuures teadlaseks, loodusuurijaks, nukunäitlejaks, kirjanikuks, merebioloogiks, disaineriks, ajaloolaseks või kunstiteadlaseks ning looksid midagi üheskoos? Nii paljude erialaspetsialistide ühiseid ettevõtmisi väga sageli just ette ei tule …

Artikli alguses välja toodud pealkirjad tähistavad koolipäevade teemasid muuseumihariduse projektis „Puust ja punaseks“. Pealinna kaheksa muuseumi ja keskust kutsuvad 4.–6. klassi õpilasi avastusretkele Tallinna vanalinna. Tegevustest tulvil kogemuslik koolipäev on üles ehitatud lõimtundidena. Klassid külastavad päeva jooksul kolme muuseumi või keskust, milles toimuvaid muuseumitunde ühendab läbiv peateema. Temaatilistes tundides saavad õpilased eelnevalt nimetatud rollidesse sisse elada ja vaadata maailma värske pilguga. Sama teema käsitlemine eri erialadega seotud muuseumide poolt üllatab osalejaid igal juhul, sest neid, kes on tugevad matemaatikas, võib üllatada muusika, ning vastupidi. Kindlasti erineb koolipäev klassiruumis veedetud tundidest, sest lapsed saavad uusi teadmisi harjumuspärasest erinevas keskkonnas ning tavapärasest teistsuguste meetodite abil. Seejuures lähtuvad muuseumitunnid õppekavast ning toetavad koolist kogutud teadmisi. Õpetajale pakuvad koolipäevad huvitava võimaluse oma õpilasi uudses keskkonnas tööhoos jälgida.

Et õpetajaid nende töös toetada, lõimivad „Puust ja punaseks“ koolipäevad usinalt eri õppeaineid. Mitmekülgse teemaringi käsitlemise kaudu ärgitavad kogenud muuseumipedagoogid õpilasi maailma uutmoodi vaatama ja kogema. Koolipäevadel saab noor inimene enda ja oma kaaslaste ning neid ümbritseva maailma kohta palju teada. Teadmiste ja kogemuste pakkumise kõrval pööravad projektis osalevad muuseumid suurt tähelepanu sellele, mis on elus ja inimeseks olemise juures oluline. Osalejad õpivad usaldama hetke, milles viibivad, märkama oma kaaslasi ning tegema üheskoos valikuid ka keerulistes olukordades.

Kui soovite, et teie õpilased saaksid oma esivanematest ja maailma asjadest rohkem teada, et neil oleks ühe päeva jooksul võimalik proovida mitmeid reaalelulisi ameteid, siis tulge ja tooge nad osalema ühel õige põneval koolipäeval. Koolipäevadega on lihtne liituda, sobiva aja leidmisel ootab õpetajaid ja õpilasi mugav, usaldusväärne ja sisukas muuseumide ettevalmistatud päev koos energiapausiga tundide vahel.

„Puust ja punaseks“ koolipäevi korraldavad üheskoos Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Tervishoiu Muuseum, Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Kunstimuuseumi Niguliste muuseum, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, Lennusadam (Eesti Meremuuseum), Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum ja NUKU muuseum. Koolipäevad toimuvad 2019. aasta oktoobris ja novembris ning 2020. aasta veebruaris ja märtsis. Lisainfo on kõikide muuseumide kodulehel ja „Puust ja punaseks“ Facebooki lehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!