Seened tulevad näituse ja festivaliga

11. sept. 2019 Kätlyn Metsmaa Eesti Loodusmuuseumi kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Sel aastal rõõmustab lisaks seenenäitusele kõiki seenesõpru ka 15. septembril toimuv seenefestival.
Foto: Eesti Loodusmuuseum

Eesti Loodusmuuseumi sügisene seenenäitus kannab tänavu järjekorranumbrit 57 ning kestab rekordilised 15 päeva, 15.–29. septembrini. Lisaks rekordpikale kestusele on uuendusi ka teisi – suurim neist on näituse avapäeval toimuv seenefestival.

Söödavad, mittesöödavad, tinglikult söödavad ja mürgised seeneliigid – mida korvi panna, mis metsa jätta? Igal sügisel kerkivad päevakorrale nii need kui teised igipõlised küsimused: kuidas teha vahet šampinjonil ja valgel kärbseseenel? Kuidas eristada kukeseent kuld-kukeseenikust?

Need küsimused ei ole omased vaid algajatele seenelistele, vaid ka kogenud korilastele – hooajaliselt kasutatavad teadmised vajavad värskendamist kõigil. Seega tasub ka sel sügisel taas sammud Eesti Loodusmuuseumi poole seada ning oma seeneteadmised üle kontrollida, et seenekorvi jõuaksid ainult need seened, mis sinna kuuluvad.

Igas vanuses seenesõpradele

Kes mõnel argipäeva hommikul loodusmuuseumi seenenäitusele sattunud on, teab, kui agaralt omandavad seeneteadmisi näitusel nii lasteaialapsed kui kooliõpilased. Ka tänavu ootame lasteaiarühmasid ja kooliklasse näitusele – seeneriik on rikkalik ning teadmised väärtuslikud. Kes soovib, saab tellida juhendajaga muuseumitunni, kes soovib, võib töölehtede abil ise uudistada.

Esimest korda on tänavusel seenenäitusel kasutusel audiogiid. Iga külastaja saab oma nutiseadmest kuulata lühikesi ja ülevaatlikke tutvustusi valitud näitusel väljas olevate seente kohta. Aga nii nagu ikka on näitusel kohal ka konsultandid, kes aitavad seeneküsimustele vastata ning kaasa võetud seenekorvi sisu määrata. Lisaks toimuvad näitusel ringkäigud ja loengud ning teadlaste öö raames seeneretk seenemetsa.

Näituse avab seenefestival

15. septembril kella 12–18 toimub esimest korda seenenäituse avasündmusena Eesti Loodusmuuseumi seenefestival, mille eesmärk on tõmmata tähelepanu seente mitmekesisusele ja kasutusvõimalustele – seenemaailm on lai ning puutume seente eri vormidega oma igapäevaelus kokku rohkem, kui arvata oskame. Lisaks juhib festival tähelepanu arukale looduses viibimisele.

Seenefestival toob Laiale tänavale kokku arvukalt väga eriilmeliste töötubade, vestluste ja arutelude läbiviijaid. Teiste hulgas on kohal näiteks politsei- ja piirivalveamet, kes räägib turvalisest looduses viibimisest, päästeamet, kes õpetab, mida teha, kui leiad lisaks seentele metsast lõhkekeha, Tallinna botaanikaaed, kelle juhendamisel saab seentega värvida, Ukraina kultuurikeskus, kes aitab seenetinti kasutades harjutada kalligraafilisi oskusi, Eesti tarbekunsti- ja disainimuuseum koostöös Erki Naglaga, kes toob festivalile uuendusliku mükoplasti, ning Scandic Organic, kes tutvustab seenefarmi olemust ja tööd. Lisaks saadab festivalipäeva lavaprogramm, mille raames räägivad seenejutte teiste hulgas Margit Härma, Tõnu Ploompuu ning Aivar Jürgenson.

Seega – september on seenekuu! Nii muuseumis kui metsas! Tule näitusele ja festivalile, töötubadesse ja loengutele, muuseumitundi ja retkele uusi teadmisi ammutama, et teadliku seenelisena kübarakandjatele metsa järgi minna!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!