Sõltumatu Tantsu Lava hoiab kätt pulsil

20. sept. 2019 Triinu Aron Sõltumatu Tantsu Lava juht - Kommenteeri artiklit
Lavastust „Prime Mover“ näeb rahvusvahelise tantsijate trupi esituses 11. ja 12. oktoobril. Foto: Antero Hein

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on teater ja kaasaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. Meie programm keskendub liikumise ja kehaga tegelevatele lavastustele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi. Programmi loovad Eesti koreograafid ja tantsukunstnikud, kes on oma hariduse saanud nii Eesti kui ka välisriikide ülikoolides.

Teemad, millega STL-i programm algaval sügishooajal tegeleb, hõlmavad tänapäevaseid suhteid, kompavad ühiskonna solidaarsuse piire, empaatiat ja mugavustsoone ning otsivad samal ajal võimalusi kasvada ja isikupäraselt areneda korraldustest pungil maailmas. Loomulikult on teemaks ka armastus oma üliinimliku võimega meid mõjutada, aga ka inimese ja tehnoloogia suhted.

Programmis on mitu varasemat lavastust, mis on saanud head tagasisidet ja väärivad näitamist neile, kes pole meie majja veel jõudnud. Näiteks on 11. ja 12. oktoobril kavas rahvusvahelise tantsijate trupi esituses lavastus „Prime Mover“, mis oli 2018. aasta Eesti teatriauhindade tantsuauhinna nominent. Laval näeb kõrgel tasemel tantsutehnikat selle parimas esituses. Etenduse helikujund tekib liikumissensoritest, mis on kinnitatud tantsija kehale.

8. ja 9. novembril on mängukavas rahvusvahelise meeskonnaga loodud, kuid Eesti tantsijate esituses lavale jõudnud „Fluids“. Lavastuses on tantsupõrand muudetud ebamugavalt libedaks, nii et tantsijatel on keeruline oma keha kontrollida. See paneb nad ebamugavasse olukorda ning kutsub publikut väljuma oma mugavustsoonist ning kohtuma ebaõnnestumisega ajal, mil ühiskonnas valitseb perfektsionism, individualism ja usaldamatus.

Nii „Prime Mover“ kui „Fluids“ on lavastused, mida on mängitud palju ka välisriikides, mitmed rahvusvahelised gastrollid on veel tulemas. Neil etendustel on publikul võimalus kohtuda tõeliselt piirideülese mõtlemise ja tantsukunstiga.

Uuslavastustest esietendub 20. septembril Indrek Korneli „Mu nimi on Xiaodie but you can call me baby“, kus käsitletakse inimese ja tehnoloogia suhteid ning virtuaalse sõltuvuse eri tahke. „Mu nimi on Xiaodie but you can call me baby“ on teekond, mida läbides on eesmärk jõuda „absoluutse õnne seisundisse“. Lavastuses küsitakse, kas sellel seisundil on mingisugune reaalne mõte. Kas suudame eristada tõelist ja virtuaalset õnne?

Nooremale koolieale esietendub 30. oktoobril NAKS-i festivali programmis ZUGA Ühendatud Tantsijate uuslavastus „2 + 2 = 22“. ZUGA lastelavastused on tuntud suhtumise tõttu, et lapsi ja suuri võetakse võrdväärsete partneritena. Tavaks on, et neil etendustel saavad lapsed laval olla koos tantsijatega. ZUGA lastelavastused on pälvinud rikkalikult tähelepanu ning mitmeid teatri- ja tantsuauhindu.

„2 +2 = 22“ uurib reegleid ja korraldusi, nähtavaid ja nähtamatuid kokkuleppeid elus. See on kui toolide mäng – vahepeal pakutakse üksteisele istet, kutsutakse kaaslane enda kõrvale, vahel istutakse aga kahel toolil korraga, samal ajal ikkagi oma kohta otsides. Selles tegevuses on püüe jõuda kohale, isegi kui seda saadab hüüe „Kohane!“.

Koostöös Paide Teatriga esietendub 12. detsembril Sõltumatu Tantsu Laval „Between Dreams and Drowning“, mis tegeleb vahel hukatuslikult mõjuvate armastuse, armumise ja armastatud olemise tagajärgedega. Lavastuse teemad puudutavad suurt hulka publikut, mistõttu loodame, et armastusel on sõna otseses mõttes jõud inimesed teatris kokku tuua.

Traditsiooniks saav heategevuslik aastalõpu tantsumaraton tuleb taas! Meelelahutuslik 12-tunnine tantsumaraton kutsub 28. detsembril tantsima võrdsete liikumisvõimaluste eest. Koostöös Eesti liikumispuudega inimeste liiduga toimuva tantsumaratoni eesmärk on pühitseda liikumiskultuuri ning suurendada liikumis- ja tantsualast teadlikkust, rõhutades, et igasuguse füüsilise vormi ja ettevalmistusega inimesed on tantsupõrandal võrdsed ja kaasatud. Tantsuline vastupidavustest kestab keskpäevast keskööni, mille jooksul saavad osalejad iga tund mitmesuguseid väljakutseid.

Neil, kes teatrisaali ei jõua, on võimalus lugeda värskelt ilmunud Eesti esimest „Koreograafiraamatut“, intervjuukogumikku 14 Eesti koreograafiga, mille on koostanud Marie Pullerits. Raamat on saadaval raamatupoodides.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!