Tartu laste- ja noortekirjanduse festivalil astuvad üles nii kirjanikud kui ka lapsed ja noored ise 

27. sept. 2019 Eesti Kirjanduse Selts - Kommenteeri artiklit


Kolmandat korda toimuv Tartu laste- ja noortekirjanduse festival kutsub 9.–12. oktoobrini osa saama sündmustest nii lapsi ja noori kui ka täiskasvanuid. Neli päeva kestev programm pakub kohtumisi kirjanikega, pop-up-kirjanduskohvikuid ning mitmesuguseid laste ja noorte ülesastumisi. Lisaks eesti kirjanikele ning lastele ja noortele endile esineb festivalil ka saksa kirjanik, populaarse „Petronella Õnneseene“ raamatusarja autor Dorothea Flechsig.

Festival avatakse pidulikult 9. oktoobril kell 12 Eesti kirjandusmuuseumi saalis, kus esinevad tänavuse Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat Jana Maasik, Tartu linnakirjanik Vahur Afanasjev ning noor luuletaja ning muusik, Eesti luuleprõmmu meistrivõistluste võitja Kaisa Kuslapuu. Kuulutatakse välja ka õpilaste luulevõistluse võitjad – konkursil, kuhu laekus kokku enam kui 150 kaastööd, tuli kirjutada vabas vormis luuletus, kasutades ühte või mitut sõnadest „vikerkaar“, „luule“, „salakeel“, „peatus“ ja „tee“, osalejaid auhinnatakse kolmes vanuseklassis ning žüriid koosnevad kooliõpilastest ja Tartu ülikooli tudengitest. Avamisel annab Tartu linnavalitsus koole esindavatele õpilastele üle üle ka Jana Maasiku teose „Hopspelleri amulett“ eksemplarid, jätkates juba paar aastat tagasi alanud iga-aastast raamatukinkimise programmi. Pärast avamist avaneb võimalus osaleda ekskursioonil, kus tutvutakse lähemalt Eesti kirjandusmuuseumiga.

Festivali kava hõlmab rohkelt sündmusi, kus üles astuvad lapsed ja noored ise – nõnda näiteks saab vaadata ja kuulata uudiskirjanduse draamavormis tutvustusi õpilaste esituses, mis kujunesid väga menukaks ka eelmistel festivalidel, samuti toimub koolinoorte luuleprõmm ning vaba lava õhtu Tartu Kirjanduse Majas, kus kõik huvilised saavad oma loomingut esitada. Üks tänavuse festivali rõhuasetusi on ka loovkirjutamine – toimuvad loovkirjutamise töötoad pealkirjaga „Loovkirjutamine ja fotoinspiratsioon“, mida juhendab Tartu Tamme gümnaasiumi abiturient Helena Kont, ning Tartu Kirjanduse Majas jagab oma kogemusi pikaajaline loovkirjutamise õppejõud, tänavusügisene Tartu resident-kirjanik Andy Willoughby Inglismaalt, kes on viinud läbi mitmesuguseid loovkirjutamise programme nii tudengite kui ka laste ja noortega.
Lisaks noorte endi loomingule ja nüüdisaja kirjandusele pöörab tänavune festival tähelepanu ka eesti lastekirjanduse klassikale – pühendatuna Edgar Valteri 90. sünniaastapäevale on Linnaraamatukogus 9. oktoobrist 9. Novembrini avatud raamatunäitus ning festivali viimasel päeval, 12. oktoobril toimub filmiseanss Tartu Elektriteatris, kus näidatakse Avo Paistiku 1990. aasta filmi „Naksitrallid“.

2017. aastal alguse saanud laste- ja noortekirjanduse festival sündis inspireerituna Tartu kui UNESCO kirjanduslinna ühest olulisest eesmärgist, milleks on raamatute ja lugemise väärtustamine laste ja noorte seas. Isetegemist ja osalemist julgustava ning kaasahaaravat raamatu- ja lugemiskeskse õhkkonna luua sooviva festivali peakorraldajad on Eesti kirjanduse seltsi, Tartu linnaraamatukogu ning Eesti emakeeleõpetajate seltsi esindajad, kaasa aitavad mitmed partnerid. Festivali toetavad Tartu linn ja Eesti kultuurkapital. Kavaga saab peatselt tutvuda Tartu linnaraamatukogu veebilehel www.luts.ee ning festivali Facebooki-lehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!