Tule ja tutvume 13. sajandi Tallinnaga!

14. sept. 2019 Madli Vendik Tallinna Linnamuuseumi muuseumipedagoog - Kommenteeri artiklit
Tallinna Linnamuuseumi pedagoogid juba ootavad teid! Foto: Meeli Küttim

Tänavu möödub 800 aastat Tallinna esmamainimisest kirjalikes allikates seoses Taani kuninga Valdemar II ristiretkega Põhja-Eestisse. Sel puhul tutvustavad linnamuuseum ja Kiek in de Köki kindlustustemuuseum Taani ja Eesti ühist ajalugu ning Tallinna asutamise aega 13. sajandil.

Linnamuuseumi näitus „Linnusest linnaks. Taanilinna sünd 800 aastat tagasi“ võtab vaatluse alla linna kujunemise. Kui vana on Tallinna alade asustus? Millal saab linnast linn? Näitus jagab linna sünniga seotud teemad kolmeks, vaadeldes linna rajamise eelset aega, sündmusi siis, kui saabus Valdemar II, ning linna asutamise esimest sajandit. Mis toimus Taani kuningas Valdemar II ristiretkega ning millised olid Taani võimu algusajad? Näitus annab Taani-aegsele Tallinnale arheoloogiliste andmete põhjal detailideni mineva väljanägemise.

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis üles pandud näitus „Dannebrog ja Eesti 1219–2019“ on Frederiksborgi Taani ajaloo muuseumi ja Tallinna Linnamuuseumi ühisnäitus. Näitus annab ülevaate Lindanise lahingu eelloost ja sündmustest, samuti Taani võimuperioodist Eestis.

Tallinna Linnamuuseumi filiaalid pakuvad Tallinn 800 teema-aasta tähistamiseks teemapäevadele, linnaretkedele, loengutele lisaks ka elamuslikku kogemusõpet. Hariduspaketis „Taani-aegne Tallinn“ on võimalik külastada Tallinna Linnamuuseumi, Kiek in de Köki kindlustustemuuseumi ja Neitsitorni muuseumikohvikut.

Hariduspakette on võimalik valida kahel teemal: linnaelu ja arheoloogia.

Linnamuuseumis nii lasteaia- kui kooliõpilastele suunatud linnaelutunnis „Linnuserahvast linlaseks ehk homo urbanus’e sünd“ räägitakse linnalise elukeskkonna ja linnainimese tekkest.

Kiek in de Köki kindlustustemuuseumis saab valida kahe linnaeluteemalise tunni vahel. Esimene neist, „Võim ja riik, lipp ja vapp“, räägib mitmesuguste sümbolite kaudu linnast kui poliitilisest üksusest. Teine, põhikooli viimasele astmele ja gümnaasiumiõpilastele suunatud „Taani aja jäljed“ lõpeb põneva orienteerumismänguga linnas.

Suure osa arusaamast Taani aja kohta on kujundanud arheoloogilised leiud ning seetõttu on õpilastel võimalik tutvuda lähemalt arheoloogiaga. Linnamuuseumi arheoloogiateemaline tund „Asitõendid ajaloost“ annab ülevaate arheoloogi tööst. Kiek in de Köki arheoloogiatund „Detektiivid muinasajas“ keskendub aga arheoloogiliste leidude tõlgendamisele.

Et teadmiste ammutamist ei hakkaks segama tühi kõht, on võimalik kinnitada kahe muuseumitunni vahel keha Neitsitorni muuseumikohvikus Valdemari lihavõileiva ja kaneelirulliga.

Kõikide Tallinna Linnamuuseumi filiaalide pakutavate muuseumitundidega saab lähemalt tutvuda meie kodulehel www.linnamuuseum.ee ja 21. oktoobril toimuval Tallinna Linnamuuseumi haridusturul.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!