Õpetajate Leht 4. oktoobril

2. okt. 2019 - Kommenteeri artiklit

Miks õpetajad nõnda massiliselt kohta vahetavad?

Kui mõnest koolist lahkub aastaga iga neljas õpetaja märkamatult, siis teises pole suutnud lahkumiste taustaks olevat tüli lepitada kohalik omavalitsus, HTM, meedia, tööinspektsioon ega alanud kooliaasta. Seekordses Õpetajate Lehes on toodud lühilood koolidest, kus on suudetud uuendada kooli või õpetajaskonda nõnda, et isegi iga neljanda õpetaja lahkumine läheks valutult.

Palju õnne, Margus Pedaste! 

Tänavu pälvis Õpetajate Lehe laureaadi tiitli Tartu ülikooli haridusteaduste instituudi asejuhataja arendusvaldkonnas ja haridustehnoloogia professor Margus Pedaste, kes on kolleegide hinnangul silmapaistev haridusteadlane tänapäeva Eestis. Õpetajate Lehe lugejatele on ta ennekõike tuttav „Stanfordi sõnumite“ kirjutaja ja Teadussõnumite konkursi ellukutsujana. Margus Pedaste toob välja ka peamised põhjused, miks on Eesti hariduses muutusi vaja.

Tõlkija arvutis

Mida kõike ütleb riiulitäis raamatuid nende omaniku huvide, identiteedi ja maailmavaate ning selle kohta, kes ta on, millega tegeleb ja kuidas temaga suhestuda! Raamatuid täis riiul on uskumatult köitev ja kõnekas. Ainuüksi see, et majapidamises raamaturiiul(id) ja raamatud on, kujutab enesest tähendusrikast fakti, millest üht-teist oletada. Aga ajad muutuvad. Kas nüüd võib küsida võõrustajalt luba tutvuda tema kompuutri failidega? See oleks kuidagi … ebasünnis. „Ja ikkagi: just nagu võõraid raamaturiiuleid, oleks põnev uurida ka näiteks võõraid interneti sirvimisajalugusid,“ kirjutab Priit Põhjala.

Homme juba seitsmes aasta õpetaja gala

5. oktoobril saab taas teleekraanil näha Eesti hariduselu superstaare. Aasta õpetaja galal Jõhvi kontserdimajas kuulutatakse välja konkursi „Eestimaa õpib ja tänab“ võitjad 12 kategoorias, antakse üheksale inimesele üle kümne tuhande euro suurune riiklik preemia ning elutööpreemia 65 000 eurot.

Tartust on saanud haridusfestivali linn

Juba viiendat aastat ootab Tartu linn sügisvaheajal haridushuvilisi üle Eesti haridusfestivalile, mille programmi on koostanud koolid ja kus ka koolitajaina astuvad valdavalt üles õpetajad. 22.‒24. oktoobrini Tartu koolides-lasteaedades toimuvate koolituste-arutelude laiem siht on aidata kaasa muutunud õpikäsituse levikule.

Elu nutivahendiga võiks tähendada nutikat elu

Tänapäevases infovoos ei ole mõeldav end päris lahti ühendada digisuhtlusest nutitelefonis või sotsiaalmeedias. Küll aga on võimalik digikäitumist muuta nutikaks ning sellega võiksid korraga tegeleda nii õpilased kui ka täiskasvanud, leitakse meediakirjaoskuse projektis „Nutikas elu“.

RUBRIIK „REAALAINED“

Rubriigis antakse ülevaade Tallinna reaalkooli rahvusvahelisel hariduskonverentsi ettekannetes ja vestlusringides räägitust.  

  • Liis Reier kirjutab välishindamise vestlusringist, kus kõik osalejad olid põhikooli ühtsete ülesannetega lõpueksamite kaotamise vastu. 
  • Martin Saar avaldab konverentsil osalenute poolt riigikogule esitatud avaliku pöördumise, milles soovitatakse põhikooli riiklik lõpueksam alles jätta.
  • Madis Somelar jätkab eksamiteemat, tuues oma artiklis välja tüüpilised poolt- ja vastuväited ühtsele lõpueksamile. 
  • Kaisa Tamkivi rõhutab,et Eesti vajab kompetentsikeskust, mis koordineeriks koolide ja ettevõtjate koostööd.
  • Tatjana Truuväärt tutvustab loodus- ja täppisteaduste õpetamist Moskva ja Peterburi koolides.
  • Tiina Talvi kirjutab uutest suundadest bioloogia õpetamise vallas.
  • Piret Karu heidab pilku geoinformaatika valikkursuse võimalustele.
  • Markus Vaher tutvustab õpilasi, kes olid reaalkooli rahvusvahelise hariduskonverentsi vabatahtlikud tõlgid.
  • Einar Rull arutleb selle üle, miks domineerivad haridusdiskussioonis arvamused ja müüdid, mitte aga teaduslikult põhjendatud argumendid.

Kuidas saavutada tunnis töörahu?

Saue gümnaasiumi eripedagoogid Katrin Kõrvas ja Anu Parts tutvustavad metoodikat „Töörahu kõigile“, mis on Soome koolides edukalt kasutusel alates 2009. aastast. Metoodikat ei ole suunatud erivajadusega õpilastele, vaid sobib rakendamiseks just tavaklassis ning seda katsetati katseprojektina ka oma koolis.

Lasteaeda vanaemaks? Miks mitte!

Küllap on vähe lasteaiarühmi, kus toimetab koos neli põlvkonda. Tallinna Kiisupere lasteaia 5‒7-aastaste Taibukasside rühmas see just nii on.  

Eesti õpetajad on kuldsed sõudjad

Viis Eesti kehalise kasvatuse õpetajat tõid Ungarist maailma suurimalt sõudeveteranide regatilt World Rowing Masters Regatta koju terve kimbu kuldseid medaleid.

Kalaroad valmisid peakokkade juhendamisel

Kümnes koka eriala õpetavas kutseõppeasutuses tähistati eesti toidu kuud ja valmistati restoranide peakokkade juhendamisel kalaroogi. Kõik kalad olid kodumaised ja pärit Eesti kalakasvandustest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!