Reaal- ja loodusteadusliku hariduse konverentsi kogumikud kui rikastav lugemisvara

4. okt. 2019 Anu Kell Tallinna reaalkooli õpetaja ja keeletoimetaja - Kommenteeri artiklit
Reaalkooli rahvusvahelise hariduskonverentsi 2019. aasta materjalide kogumik.
Foto: Mattias Kitsing

Tallinna reaalkoolis toimus 11. ja 12. septembril 2015 esmakordselt rahvusvaheline reaal- ja loodushariduse konverents. Esimene konverents kutsuti ellu reaalkooli karismaatilise ja pühendunud direktori Gunnar Polma mälestuse jäädvustamiseks. Varalahkunud koolijuht pidas teiste kogemusi ja koostööd vajalikuks igal tasandil ning seda põhimõtet väärtustatigi konverentsi korraldamisega. Konverents tõi kokku reaal- ja loodusharidusest huvitatud õpetajaid üle Eesti ja külalisi ka välismaalt. Käesoleval aastal toimus konverents juba kolmandat korda, mis võimaldas lisada mastaapsele üritusele ka epiteedi „traditsiooniline“.

Juba esimeseks konverentsiks koostati sisukas materjalide kogumik, mis andis osalejatele ülevaate ettekannetest ja töötubadest, et rikastada osalejate aineteadmisi ja metoodilist repertuaari ka nendel, kes igas loengus ja töötoas osaleda ei saanud. Samasugused kogumikud koostati ka teise ja kolmanda konverentsi jaoks.

Konverentsi vahepalad

Eelkõige on kolme aasta kogumikud andnud ülevaate konverentsi töötubadest ja ettekannetest, kuid kõikides kogumikes on olnud ka huvitavat lisalugemist reaal- ja loodushariduslikust vaatepunktist.

Esimesel konverentsil tutvustati fotode ja selgitustega reaalkoolis olemasolevaid vanu füüsikatundide katseseadmeid, näiteks väntreostaati ja vattmeetrit jpt. Teise konverentsi kogumik tegi ülevaate Eesti sõjaeelsest loodushariduslikust õppekirjandusest, eelkõige keemiaõpikutest. Vanim eksponeeritud õpik oli 1918. aastal ilmunud Juhan Kalkuni „Mineraloogia käsiraamat“. Õppekirjandusest välja otsitud lõigud olid humoorikad ja pakkusid tänapäevastele loodushariduse õpetajatele palju äratundmisrõõmu.

Kolmanda konverentsi vahepalad pühendati Mendelejevi tabeli 150. aastapäevale, sest 1869. aasta märtsis esitas Dmitri Mendelejev Venemaa keemia seltsi koosolekul esimese versiooni oma keemiliste elementide tabelist. Samal 1869. aastal toimus ka eestlaste esimene laulupidu.

Reaalkooli ajalugu

Teine läbiv teema kolmes konverentsi kogumikus on olnud Tallinna reaalkooli ajaloo väärtustamine. Kui esimesel aastal tehti seda eelkõige direktor Gunnar Polmat mälestades, siis järgmises kogumikus tutvustati vabadussõjas hukkunud Tallinna õpetajate ja õppursõdurite mälestuseks püstitatud Reaali Poissi. See avati reaalkooli kõrval 13. novembril 1927. Tänavune konverentsi kogumik tutvustab vabadussõjas langenud legendaarset koolmeistrit Anton Õunapuud, kelle juhtimisel läks vabadussõtta palju Tallinna kesklinna koolide poisse ning kes oli esimene kõrgharidusega kehalise kasvatuse õpetaja Eestis.

Kogumikud on muutunud järjest mahukamaks ja sisukamaks, kuid nende kujundus, stiil ja koostamise põhimõtted on jäänud samaks. Iga konverentsil osaleja viib koju kaasa lisaks paljudele reaal- ja loodushariduslikele mõtetele ka killukese Tallinna reaalkooli ajaloost.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!