Tallinna keskraamatukogu soovitab: Lapsevanemaks kasvamine

25. okt. 2019 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Karen Doherty, Georgia Coleridge „Eduka lapsevanema seitse saladust“

Raamat on mõeldud kõigile lapsevanematele, kel on vahel mure oma lapse käitumise pärast, kes tunnevad süümepiinu lapse peale ärritumise tõttu, annavad lapsele vaidlustes järele või soovivad, et nende laps end lasteaias-koolis õnnetuna ei tunneks.

Autoritel on kahe peale kaheksa last ja et nende kodudes äpardustest ja draamadest kunagi puudu ei tulnud, hakkasid nad kasvatuse asjatundjatelt ja teistelt lapsevanematelt häid lahendusi ja nippe otsima. Kogutud nõuannete põhjal antakse näpunäiteid, kuidas eri tüüpi lapsevanemad saavad lahendada kõige sagedasemaid muresid, mis võivad tekkida koostöö, suhtlemise, kooli ja käitumishäiretega seoses.

Raamat sobib nii pisipõnni kui ka teismelise vanemale, aitab tal arendada oma tugevusi, tõsta enesekindlust ja inspireerib uute ideedega.

Linda ja Richard Eyre „Kuidas oma lastele väärtusi õpetada“

Tegemist on suurepärase raamatuga väärtuste edasikandmisest ja hoidmisest. Autorid leiavad, et põhjus, miks peaksime õpetama lastele väärtusi, on see, et need on kõige tähtsamad ja tõhusamad sellest, mida saame edasi anda oma laste õnne nimel.

Raamat on suunatud peamiselt lapsevanematele, kuid selles leidub siiski palju kasulikku ka õpetajatele. Autorid kirjeldavad väärtuskasvatust enda kogemuse põhjal – nad on kasvatanud üles üheksa last. Raamat valgustab lugejat, kuidas ja milliseid väärtuskasvatuse õpetusi edasi anda. Selle tugevus on elulised ja praktilised näited.

Autorid püüavad lugejate küsimusi ette aimata ning nendele vastuseid anda. Raamat on ehitatud üles kuude lõikes nii, et iga kuu võetakse ette üks kindel eesmärk – väärtus. Iga kuu väärtuse kohta tuuakse raamatus välja konkreetseid soovitusi ja meetodeid nii koolieelikute, algklassilaste kui ka teismeliste jaoks.

Naomi Aldort „Kasvatades lapsi, kasvatame iseennast“

Raamatu on koostanud lastekasvatus-, perenõustaja ja avaliku esinejana tuntud kirjanik Naomi Aldort, kes sõnaosavalt kirjutab harmoonilise perekonna alustaladest. Teos on suurepärane teejuht lastevanematele, kes soovivad loobuda näägutamisest, ähvardamisest, karistamisest ja asendada selle lapse kaasasündinud võimeid väärtustava, usaldava ja toetava käitumisega. Kirjanik selgitab elavate näidete abil, kuidas selline käitumisviis on laste eri vanuses võimalik.

Raamatut võib soojalt soovitada lastevanematele, lastega töötavatele inimestele, kõigile, kes soovivad lapsi mõista ja nendega pingevabalt suhelda.

Kristi Lõbu „100 ideed õpetajale“

Kuidas teha algklassiõpetaja töö produktiivseks, lõbusaks, pakkuda õpilastele haaravaid, huvitavaid ja üllatusi täis tunde? Kuidas suhelda vanematega, kolleegidega, õpilastega … Seda kõike saab teada ühest väiksest, väga värviliste illustratsioonidega käsiraamatust, millest võib põnevaid ideid kõrva taha panna nii alles õpetajatööd alustav kui ka juba kogemustega pedagoog.

Raamatu autor on oma tööd väga armastav algklasside inglise keele õpetaja Kristi Lõbu, kes töö käigus järjepidevalt uusi vahendeid ja võimalusi otsides avastas, et tal on neid terve raamatu jagu – nii saigi esialgsetest Facebooki postitatud mõtetest väike vahva raamat.

Välja on antud ka „Veel 100 ideed õpetajale“ (2019), milles autor jätkab oma vahvate ideede kirjapanemist.

Raamat sobib algklassiõpetajatele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!