Teadlaste öö Tartu Kivilinna koolis

7. okt. 2019 Helis Hani Tartu Kivilinna kooli õpetaja - Kommenteeri artiklit

Tartu Kivilinna koolis peeti teadlaste ööd 25.‒27. septembrini.

Kuna teadlaste öö peateema oli sel aastal 101 eksperimenti, viidi Kivilinna koolis kolme päeva jooksul ainetundides läbi põnevaid katseid, alustades 3D-prillide meisterdamisest ning lõpetades sidrunivulkaaniga.

Väga paljud õpilased soovisid ka ise teistele kaasõpilastele katseid tutvustada ja neid üheskoos teha. See pakkus avastamisrõõmu kõigile.

Kolmapäeval tegid üheksandate klasside õpilased nii koolimajas kui ka õuealal eksperimentaalseid liikumisradasid. Õpilastele meeldis väga, et koridorist läbi minnes oli tarvis hüpata või rõngast läbi pugeda.

Sel päeval oli meil külas Alise-Valentine Prits, kes rääkis õpilastele, miks on sool soolane ja suhkur magus. Saime teada, mille abil inimene üldse maitseid tunneb ning kas kõik suhkrud on ikka magusad ja soolad soolased. Selgus, et päris nii see ei ole. Degusteerides saime teada, et ainult keedusool on soolane, kuid teised soolad pigem magusa ja jaheda maitsega.

Suhkrud olid samuti erineva maitsega. Piimasuhkur ehk laktoos ei olnud üldse magus ning viinamarjasuhkur ehk glükoos oli kõige magusam.

Neljapäeval olid meie üheksandate klasside õpilased oodatud K. J. Petersoni gümnaasiumi, et tutvuda kooliga ning teha sealses laboris põnevaid bioloogia- ja keemiakatseid. Koostöö naaberkooliga sujus suurepäraselt.

Reedel ootasid aga kõik Tartu Kivilinna kooli õpilased põnevusega AHHAA keskuse kolmerattalist teadusratast. Vahvad giidid tegid sellega vaatemängulisi katseid.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!