Tehnoloogiafirma toetab õpetajaharidust

18. okt. 2019 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit
Playtech Estonia direktor Ivo Lasn ja stipendiaadid Annika Koitmäe-Pihl ja Natalia Pašenkova. Fotod: Sirje Pärismaa

Playtech Estonia direktor Ivo Lasn andis 11. oktoobril Tartu ülikooli haridusteaduste instituudis üle stipendiumi kahele vastsele matemaatikaõpetajale, kes alustasid programmi „Kogenud kooli“ raames nii õpetajatööd kui -õpinguid.

Tosina õppuri seast valitud stipendiaadid olid silmanähtavalt õnnelikud. „Stipendium oli meile väga suur üllatus, eriti fakt, et selline suur ettevõte programmi toetab,“ lausus Annika Koitmäe-Pihl. „Meist pole ju neile reaalset kasu, kuigi kaudne kasu on kindlasti.“ Koitmäe-Pihl õpetab teist kuud Rapla Kesklinna koolis, varem oli üheksa aastat Tallinna tehnikakõrgkoolis materjaliteaduse õppejõud. Kuid kolme lapse emal oli tülikas iga päev pealinna vahet sõita ja ta soovis töötada kodule lähemal.

Natalia Pašenkova, kes on lõpetanud Tallinna tehnikaülikooli raamatupidajana ja olnud kümme aastat koduperenaine, on nüüd Alatskivi koolis õpetaja. Programmi „Kogenud kooli“ abil loodabki ülikool tuua õpetajaks inimesi, kel on erialane kõrgharidus, kuid kes pole kunagi või pikka aega koolis töötanud. Kaksteist õpetajat, kes liitusid programmiga „Kogenud kooli“, läbivad õpetajahariduse magistrikava sessioonõppes. Õppetöö toimub kaks korda kuus nädalavahetustel ja kestab poolteist aastat. Tänavu kutsuti tööle-õppima matemaatikaõpetajaid, järgmisel aastal lisanduvad füüsikud.

Koitmäe-Pihl ja Pašenkova loodavad kombineerida teooriat ja praktikat ning saada ülikoolist teadmisi ja toetust, kuidas lapsi hästi õpetada ja keeruliste probleemidega hakkama saada. Oskusi on vaja sellekski, et lapsi õppima õpetada.

Ivo Lasn rääkis, et ettevõte otsustas toetada ülikooli, kuna IT-sektorit on murelikuks teinud kutsekoja uuring, mille kohaselt on täppis- ja loodusteaduste õpetajaid väga palju puudu. Aastas läheb 60 õpetajat pensionile, aga peale tuleb noori vaid mõniteist. „Meile meeldis ülikooli lähenemine tuua haridussektorisse inimesi, kes tahaksid töötada õpetajana, aga mingil põhjusel ei ole koolis. Oli puhas rõõm oma õlg alla panna ja toetada,“ rääkis Lasn.

Playtechi stipendiumi kogusumma 5400 eurot on jaotatud kahe stipendiaadi vahel esimesel õppeaastal õpingute toetamiseks, et osakoormusega töötavate inimeste palgapuudujääki tasa teha.

Ivo Lasn rääkis, et tal endal oli Tartu kommertsgümnaasiumis õppides võrratu matemaatikaõpetaja, kes tegi nii head tööd, et õpilased võitsid linna olümpiaade ja paistsid silma ka telekooli „Nuputa“ saates.

Tugevad reaalainete teadmised lähevad Lasnile tänini korda: ta tegeleb infotehnoloogiaettevõtete liidu juhatuses haridusvaldkonnaga ja on IT akadeemia juhtkomisjoni liige.

„Üritame anda oma panust ja jagada kogemust nii isiklikult kui ettevõttega. Meie töötajad on ülikoolide programminõukogudes, annavad külalisloenguid ja juhendavad lõputöid,“ ütles Lasn.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!