Tulge Eesti vabadussõda läbi mängima!

31. okt. 2019 Konstantin Dolski poliitilise simulatsioonimängu korraldajate esindaja - Kommenteeri artiklit
Tartu rahu sõlmimisel osalenud Eesti delegatsiooni liikmed Jaan Poska, Jaan Soots ja Victor Mutt. Foto: Vikipeedia

29. novembril kell 10 algab Tallinna humanitaargümnaasiumis (Koidu 97) poliitiline simulatsioonimäng, mille teema on 101 aastat tagasi alanud vabadussõda. Osavõtust palun ette teatada e-aadressil konstantin.dolski1@gmail.com. Mäng toimub inglise keeles.

Vahel mõtled ikka, et mõned ajaloosündmused oleks pidanud toimuma hoopis teisiti. Aga kas teisiti oleks olnud võimalik? Selle järele proovimiseks kasutatakse paljudes riikides poliitilisi simulatsioonimudeleid (government simulation, political simulation). Tavaliselt on neid simulatsioonimudeleid läbi mängitud vaid internetis. Näiteks „NationStates”, kus mängijad saavad valitsuse liikmete rollid ja teevad päevast päeva otsuseid, et kaitsta oma riiki teiste riikide halbade kavatsuste eest. Nii on mängitud seda mängu veebis, kuid mängida saab ka reaalses ajas ja ruumis.

29. novembril rakendamegi Tallinna humanitaargümnaasiumis poliitilist simulatsioonimudelit: Koidu t 97 algusega kell 10 hommikul. Osalejad panevad oma strateegilise planeerimise ja diplomaatilise mõtlemise proovile terve päeva jooksul. Osavõtt on tasuta ja pakutakse ka lõunasööki.

Meie simulatsioonimäng jaguneb poliitiliseks ja sõjaliseks.

Poliitilises teatris on igast osalevast riigist kohal üks volinik ja kõik nad istuvad koos Rahvasteliidu ruumis, püüdes sõlmida niisugust rahulepingut, millega kõik oleksid nõus.

Sõjalises teatris saavad kokku mängus osalevate riikide kindralid ja arutavad võimalikke sõjalisi samme. Sõjaväelaste positsioonide näitlikustamiseks kasutatakse Umapsi, kuhu kantakse kõik sõjalised manöövrid ning kus liigutatakse üksusi ja rindejoont.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!