Veebiküsitluse kommentaar: Õpetajad ei olnud muutusteks valmis

18. okt. 2019 Rasmus Kits Tallinna 21. kooli robootikaõpetaja, 2019. aasta põhikooli aineõpetaja - Kommenteeri artiklit
Rasmus Kits.

Õpetajad ei olnud selleks valmis. Väga paljud pole siiani. Ollakse harjunud, et õppetöö kulgeb tavapärases rütmis. Nüüd on aga klassis kõik teistmoodi. Vaja on palju rohkem tähelepanu, leidlikkust, arusaamist ja individuaalsust. Tegelikkuses ei teagi päris täpselt, kuidas asjad võivad eskaleeruda ja millega see kõik lõpeb. Tihti on tunni tegevused rahulikud, töised, rõõmsad ja tulemuslikud. Siis aga toimub plahvatus. Järjekordne. Ootamatu, nagu alati.

Maailm pööratakse pea peale. Korraga tuleb tegeleda klassikaaslaste imestunud, kuid natuke juba harjunud nägude ja olukorraga. Tihti nõuab see väga kiiret lahendust ja sekkumist. Hakkama peavad saama nii õpetaja kui ka õpilased. Õpetaja pingutab, aga raske on toime tulla. Ei ole õpetatud. Ei tea, mida teha. Abi on raske leida.

Pärast lõunat arutatakse olukorda kolleegidega. Lapsevanem keeldub kohtumisest. Jälle. „Probleemi pole,“ ütleb ta. „Minu lapsega on kõik hästi ja ma ei usu teid!“

Tugispetsialisti pole lihtsalt kuskilt võtta. Kool otsib teda juba neljandat õppeaastat järjest. Tasu on naeruväärne ega motiveeri. Väikesesse maakooli ei taha keegi tööle tulla. Seega tulebki ise hakkama saada.

Oma klassiruum – jah, miks mitte! Rõõmsad värvid, kaasaegne sisustus, digivahendid, mugavus. Kõik see, mis võiks ühe tänapäevase klassiruumi juurde käia. Aga raha ei ole.

Tegelikult oleks tihti vaja ka eraldi õpetajat. Kedagi, kes saaks hästi hakkama ja teaks, mis ees ootab – ta on seda ju koolis õppinud. Koolijuht ohkab, kui järjekordse töökuulutuse võrgustikku laiali saadab. Ehk seekord õnnestub? Ehk leidub keegi, kes on nõus selle palga eest seda tööd tegema?

Argipäev neelab vaikselt koolialguse rõõmu. Probleemid on samad: päevad lihtsalt erinevad. Kuidas seda kõike lahendada? „Raha ei ole,“ ütleb KOV. „Spetsialiste pole,“ ütleb koolijuht. „Mina ei oska ja ei jaksa enam,” ütleb õpetaja. Kes peaks selle kõigega siis tegelikkuses hakkama saama? Võib-olla see kõik – see kaasav ja arvestav – ei olnudki nii hea mõte?

Laps peab sellest hoolimata suureks kasvama. Saama tulevikus hakkama rõõmsa ja teotahtelise täiskasvanuna.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!