Algatus „Tööle kaasa!“ annab koolidele hea võimaluse õpilastele tööelu tutvustada

29. nov. 2019 Eesti kaubandus-tööstuskoda - Kommenteeri artiklit
Eesti töötukassa Pärnumaa osakonna töötajate lapsed infolauas ühispildil. Foto: eesti töötukassa

Esimese olulise karjäärivaliku peavad noored tegema juba põhikooli lõpus ning et nad saaksid seda teha teadlikult, tuleb kasuks kokkupuude töömaailmaga ja tutvumine eri ametitega. Üks võimalus selleks on algatus „Tööle kaasa!“, millega kutsutakse koole, tööandjaid ja lastevanemaid üles looma koostöös õpilastele tööeluga tutvumiseks uusi võimalusi.

Juba kolmandat korda korraldab „Tööle kaasa!“ algatust Eesti kaubandus-tööstuskoda koos partneritega, kelleks on tuleval aastal Eesti töötukassa, haridus- ja teadusministeerium, SA Innove ning Eesti karjäärinõustajate ühing. „Tööle kaasa!“ toimub 17.–21. veebruarini 2020 ning on suunatud 1.–9. klassi õpilastele.

Teadlikkus töömaailmas toimuvast

Algatuse idee seisneb selles, et tööandjad avavad nimetatud perioodil vähemalt üheks päevaks oma uksed töötajate lastele, et neil oleks võimalus vanemate töö ja töökeskkonnaga lähemalt tutvuda.

Koolil võimaldab algatuses osalemine teha lastevanemate ja tööandjatega koostööd, mis rikastab praktilisel moel karjääriõpet. Samuti toetab see üldpädevuste kujunemist ning on kooskõlas muutunud õpikäsitusega, mis eeldab elulähedast õppimisviisi.

Algatuse käigus saab õpilane teadlikumaks töömaailmas toimuvast, mõistab, miks mingi töö on vajalik ja et iga töö tegija on oluline. Lisaks saab noor teada ja ise kogeda, milline näeb välja tema ema või isa igapäevatöö ehk milline on lapsevanema tööpäev ja -keskkond, töö sisu ja selle väärtus. Juhul kui mõnel lapsel ei ole võimalus enda vanemate tööga tutvuma minna, võib ta tutvuda mõne lähisugulase või ka klassikaaslase vanema tööga.

Tööandjate huvi on suur

Üle Eesti toimus „Tööle kaasa!“ 2019. aasta veebruaris teist korda. Siis osales ligi 900 tööandjat, ligi 200 kooli ning 3300 õpilast. Võrreldes esimese, 2018. aastaga, tõusis osalenud tööandjate ja õpilaste arv lausa kaks korda. Osalejate suur huvi ning positiivne tagasiside nii tööandjate kui ka koolide poolt annavad kindlust, et algatusega tuleb jätkata. Paljud osalejad avaldasid lootust, et algatusest saab traditsioon.

Eelmisel aastal osalesid „Tööle kaasa!“ algatuses koolid ja tööandjad üle Eesti – nii suured kui väikesed –, ja väga erinevatest tegevusvaldkondadest. Oli tööstus- ja tootmisettevõtteid, kaubandusettevõtteid, toitlustusettevõtteid, avaliku sektori asutusi jpt.

Samuti sai tutvuda seinast seina ametitega, teiste seas näiteks advokaat, arst, logistik, näitleja, lennujuht, raamatupidaja, õpetaja, päästja, personalispetsialist, filmifestivali korraldaja, laotöötaja, klienditeenindaja.

Koolid, kasutage võimalust!

Algatusega liituda on väga lihtne, selleks tuleb end registreerida veebilehel www.töölekaasa.ee. Samalt lehelt leiab nii koolidele kui tööandjatele mõeldud juhendmaterjalid, kus on „Tööle kaasa!“ osalemise etapid samm-sammult lahti kirjutatud. Samalt lehelt leiab valiku töölehti, mida õpilased saavad täita, et õpitut mõtestada.

Kuigi kahel eelneval aastal on osaletud pigem üksikute klasside kaupa, on olnud ka koole, kus kogu kooli õpilased läksid tutvuma oma vanema tööga. Seejuures pole vähem oluline tutvustada lastele koolis olevate eri ametikohtade ja õpetaja tööd. Miks mitte registreeruda ka koolil tööandjana ja kutsuda kooli töötajate lapsi vanemate tööeluga tutvuma. Võimalusi on mitmeid, valik on teie!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!