Arvustuste võistlus Ulakass

1. nov. 2019 Piibe Leiger - Kommenteeri artiklit

EES-i üks partnerüritus, õpilaste üleriigiline arvustuste võistlus Ulakass sai alguse Tartu Forseliuse gümnaasiumi (nüüd Tartu Forseliuse kool) kirjandusõpetaja Helja Kirberi headest mõtetest.

Esimesed arvustused valmisid 2003. aasta kevadel. Võistlus sai nime Virtuaalkass ja peale Eesti õpilaste võtsid sellest osa ka Forseliuse gümnaasiumi sõpruskooli Soome Forssa lütseumi õpilased. Autasustamistseremoonia toimus (ja toimub ka praegu) maikuus Tartu kirjandusfestivali Prima Vista raames.

2010. aastal võtsid arvustuste võistluse korraldamise üle Tartu Tamme gümnaasiumi kirjandusõpetajad Külli Saia ja Piibe Leiger. Virtuaalkass oli ula peale läinud ja sai nüüd nimeks Ulakass.

Võistlus toimub kahes vanuserühmas: 7.–9. klass ja gümnaasiumiõpilased. Töid hindab oma ala asjatundjatest koosnev žürii. Lisaks valib EES-i poolt mõlemas vanusegrupis parima arvustuse välja õpetaja Sirje Pärn, Soome Instituut annab auhinna parimale soome kirjanduse arvustajale. Mullu liitus auhinnaandjatega ka ajakiri Värske Rõhk.

Tänavu sügisel kuulutavad võistluse korraldajad Katrin Roodla ja Piibe Leiger Ulakassi arvustuste võistluse välja 18. korda. Võistlus annab võimaluse läheneda kirjandusteosele mõnevõrra teisiti, kui seda tavaliselt koolitunnis tehakse. Ulakassil on sõpru paljudes koolides ja loodetavasti elab ta veel kaua.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!