Häid leide eTwinningu aastakonverentsilt

15. nov. 2019 Eva Toome HITSA kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Demokraatiamängu eTwinlandia mängiti eTwinningu aastakonverentsil tõelise kire ja hea hooga. Fotod: Eva Toome
Eesti delegatsioon eTwinningu konverentsil.

24.–26. oktoobrini oli Prantsusmaal Mandelieu-la-Napoule’is õpetajate koostööprogrammi eTwinning aastakonverents.

Kokku tuli ligi 600 aktiivset pedagoogi Euroopast ja kaugemaltki, sh seitse õpetajat Eestist: Kerli Varend Peetri lasteaiast-põhikoolist, Pille Kaisel Metsküla algkoolist, Margit Laidvee Luunja keskkoolist, Laine Aluoja Türi põhikoolist, Liis Raal-Virks Pärnu ühisgümnaasiumist, Meili Läänemets Tartu Mart Reiniku koolist, Olga Lutska Narva Kesklinna gümnaasiumist.

Alljärgnevalt sellelt konverentsilt mõned leiud, millega tasub interneti vahendusel lähemalt tutvuda.

Koostööprojekt „Üheeurose mündi lugu“ (bit.ly/1eurolugu)

7–11-aastaste õpilaste auhinnatud koostööprojekt. Hollandi ja kreeka õpilased uurisid, mida ja miks on kujutatud eri riikide üheeurosel mündil. Euromüntidest jutustades tegid noored otsekui reisi läbi Euroopa, õppides ajalugu, geograafiat, jutustamisoskust, harjutades keelt jpm. Lugudest valmis animatsioon ja viimaks vormisid noored savist ka oma üheeurose mündi. Näiliselt lihtsa teema ümber oli väga oskuslikult palju inspireerivaid tegevusi loodud.

Koostööprojekt „Tõde palmiõli kohta“ (bit.ly/palmioli)

12–15-aastaste vanusegrupi auhinnatud projektis vahetasid keskkonnateemadel mõtteid Itaalia, Leedu ja Hispaania noored. Kui palju palmiõli sisaldavaid tooteid meie kodudes on? Millised probleemid palmiõli tootmise ja kasutamisega kaasnevad? Mida saab igaüks ja kohe olukorra parandamiseks teha? Teema pani kaasa mõtlema, eriti huvitavad olid laste koostatud tegevusplaanid.

Demokraatiakaardid (bit.ly/demokraatiakaardid)

Internetist tasuta allalaaditavad 60 ingliskeelset kaarti, mille abil pannakse õpilasi sügavamalt juurdlema enda ja teiste käitumise ning seisukohtade üle. Kaartidelt leiab lauseid, nagu „Püüan mitte esmamulje põhjal inimestele hinnanguid anda“, „Püüan arendada oma kuulamisoskust“, „Oma seisukohti kaitsen paljude erinevate argumentidega“ jne.

Tööriist diskrimineerimise käsitlemiseks (storiesthatmove.org)

Sobib 14-aastaste ja vanemate noortega diskrimineerimise, rassismi jt teemade käsitlemiseks. Tööriistakast pakub mõtlemapanevaid videoid, mille põhjal õpilastega arutleda. Head tunnikavad.

Avaliku esinemise koolitus lastele (letsstand.ie/about-lets-stand/)

Programm õpetab oma mõtteid selgelt, lühidalt ja mõjusalt väljendama, aga ka tähelepanelikult kuulama, kasulikku tagasisidet andma. Kõige alus on klassis ja koolis toetava ja sõbraliku keskkonna loomine, mis julgustab oma mõtteid väljendama.

AULA (aula-blog.website/what-is-aula/)

See Saksamaa koolides kasutusele võetud platvorm võimaldab õpetajatel ja õpilastel algatada muudatusi koolielus, teha kampaaniaid ning koguda muudatuste ellurakendamiseks vajalikku toetust õpilaste, õpetajate ja kooli juhtkonna seas. Nii kaasatakse kogu koolipere, protsess on läbipaistev, tugevdab solidaarsust ning oskust demokraatiat rakendada.

SELMA – Hacking Hate (hackinghate.eu)

Tööriistakomplekt pakub töölehti, tunnikavasid ja juhiseid, mille toel saab õpetaja tunnis vihakõnet käsitleda. Ingliskeelseid materjale saab edukalt kasutada suuremate õpilastega. Eesti õpetajad leidsid, et oleks tore, kui keegi tõlgiks need eesti keelde ja käiks koolides neid tunde ka läbi viimas.

Flipgrid (info.flipgrid.com)

Platvorm võimaldab õpetajatel ja õpilastel videoarutelusid pidada ja tagasisidet anda.

eTwinlandia

Konverentsi kulminatsiooniks kujunes kõiki osalejaid kaasav demokraatiamäng eTwinlandia. Kirjeldati hüpoteetilist probleemi, millele oli vaja võimalikult paljusid rahuldav lahendus leida. 600 inimest jaotati 15-liikmelistesse gruppidesse, paluti neil võtta mingi roll (poliitik, õpetaja, õpilane, lapsevanem, valitsuse esindaja, ajakirjanik vms) ning esineda vastavalt sellele aruteludes. Seejärel tuli neil juba järgmisel, nn maakonna tasandil oma ideid võimalikult veenvalt esitleda. Lõpuks toimusid üleriigilised valimised, kus esitleti maakondade võiduideid ja selgus lõplik lahendus. Miks mitte kasutada sama mudelit klassi ja kooli ürituste üle otsustamisel, leidis nii mõnigi Eesti õpetaja.

Õpetajate rahvusvahelise koostööprogrammi eTwinning ja demokraatiahariduse kohta saab infot linkidelt www.hitsa.ee/etwinning ja bit.ly/etwindemokraatia.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!