Julgusest, mõistusest ja tõelisest vaprusest

8. nov. 2019 NUKU teater - Kommenteeri artiklit

Jõulukuul mängitakse NUKU-s õpetaja Ott Kiluski spetsiaalselt NUKU teatrile kirjutatud ja Kaili Viidase lavastatud koguperelavastust „Vapruse värinad“.

Jõuluajal leitakse rohkem aega üksteise jaoks, hoolitakse ja näidatakse seda tavalisest rohkem välja. „Vapruse värinad“ paneb vaatajale südamele, et märgataks ka neid, kes pahatihti mõistmist ei leia, ja hoitaks süda avatud aasta läbi, mitte ainult jõulude ajal.

Lavale jõudev lugu on ühtaegu realistlik ja veidikene muinasjutuline. Ühes väikeses Eesti linnas elavad kaksikud Villi ja Volli, kuuenda klassi poisid, kelle jaoks nende vanematel töö tõttu sageli aega ei ole. Nõnda mõtlevad poisid osalt tähelepanuvajadusest, osalt igavusest välja julguseproove, mis enamasti paksu pahandust tekitavad. Ohtlikud mängud lõpevad sageli õnnetustega ja nõnda võiks juhtuda selleski loos, kui ootamatult ei tuleks abi sealt, kust seda keegi oodata ei oska …

„Viimasel ajal olen palju näinud lastelugusid, kus tegevus toimub fantaasiamaailmas ja tegelasteks on fantastilised olendid,” ütles näidendi autor Ott Kilusk. „Sestap mõtlesin kirjutada ühe loo pärisinimestega pärismaailmast, kus hakkavad juhtuma asjad, mis kõigi meiega iga päev juhtuda võivad.”

Lugu sai inspiratsiooni ühest heategevussaatest ja seal näidatud inimestest, sündmused põhinevadki Eestimaa eri paigus aset leidnud juhtumitel. Loos on ka näpuotsaga muinasjuttu, sest ega me oska ära seletada päris kõike, mis meie ümber toimub. See, mis vaatajate ette jõuab, on väike lugu suurest vaprusest.

„Kirjutades hakkas mind huvitama, mida üks või teine minu loodud tegelane siin ilmas kardab ja kuidas ta käitub olukorras, kus on vaja üles näidata tõelist vaprust ja ennastsalgavust,“ rääkis Kilusk. „Usun, et meie kõigi sees on olemas terake seda tõelist vaprust puhkudeks, kui seda tõesti vaja läheb.“

Nõnda sündis näidend üksteise aitamisest, eneseületamisest ja teineteisemõistmisest, mis NUKU teatri kunstilise juhi Mirko Rajase sõnul sobib suurepäraselt jõuluaega. Mängukavas on nii päevaseid kui õhtuseid etendusi, mida külastada terve klassiga või tulla kogu perega, sest „Vapruse värinad“ on koguperelavastus kõigile alates 5. eluaastast.

Mängivad Getter Meresmaa või Doris Tislar, Laura Nõlvak või Lee Trei, Karl Sakrits või Risto Vaidla, Mait Joorits või Mart Müürisepp, Mihkel Tikerpalu või Taavi Tõnisson ja Helle Laas või Tiina Tõnis.

Autor on Ott Kilusk, lavastaja Kaili Viidas (Endla teater), kunstnik Illimar Vihmar, heliloojad Henry Kõrvits ja Paul Oja, helikujundaja Markus Robam, videokunstnik Epp Kubu, valguskunstnik Priidu Adlas. Esietendus on 1. detsembril NUKU teatri Ferdinandi saalis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!