Kolm põnevat teaduskatset, mida füüsikatunnis järele teha

6. nov. 2019 - Kommenteeri artiklit

KVARK-i teadusteatri eestvedajad Arnold Rein Tatunts ja Mats Mikkor on kokku pannud kolm katset, mida saab koos terve klassiga järele proovida, et avastada teaduse põnevat maailma. 15. ja 16. novembril toovad menusaate „Rakett 69“ vilistlased Saku suurhalli lavale enneolematu teadus-show.

Arnold Rein Tatuntsi ja Mats Mikkori eesmärk on tutvustada teaduse põnevamat poolt ja kõiki teadusepisikuga nakatada. KVARK-show’l saab enneolematute katsete näol aimu näiteks sellest, kuidas toimuvad märulifilmides plahvatused ja milline näeb välja muusika.

Uueks kooliveerandiks on tandem ette valmistanud kolm katset, mida saab lihtsa vaevaga koos klassiga järele proovida ja ennast tõelise teadlasena tunda.

Küünla põlemisel soojeneb seda ümbritsev õhk. Kui küünla peale panna tagurpidi tass, kustub küünal ära, sest tassi alla ei pääse uut hapnikku, mida põlemiseks vaja on. Küünla kustudes jahtub ka õhk tassis kiiresti ning kuna jahe õhk on tihedam (ehk võtab vähem ruumi), siis tõmbab tassi all tekkinud alarõhk vee tassi sisse. Katse töötab soojuspaisumise tõttu.

Kahvlite hõljumisel mängib rolli kahvlite ja nende vahel paikneva tiku raskuskeskme asukoht. Raskuskese ehk masskese on punkt, kuhu näib olevat koondunud kogu keha mass. Kui objekti sellest punktist toetada, jääb see tasakaalu seisma. Seega seisavad kahvlid tasakaalus, sest tikk toetub klaasi serval õigele kohale (ehk selle raskuskeskmele).

Ka selles katses mängib rolli masskese. Raamatuid liigutades peab iga raamatu raskuskese jääma sellest allpool oleva raamatu kohale. See tähendab, et mingi osa raamatust on üle alumise raamatu ääre, aga oluline on, et selle raamatu keskpunkt oleks ikkagi alumise raamatu peal. Nii ongi võimalik ehitada torn, mis on viltu, kuid ei kuku ümber. 

15. ja 16. novembril Saku suurhallis toimuval Euroopa suurimal teadus-show’l astuvad üles veel lindilkõndija Jaan Roose, trikijalgpallur Eno Lints, trummar Reigo Ahven ja Liis Lemsalu. KVARK-show valmib koostöös „Rakett 69“ saate ülesannete loojatega. Lisainfo ja piletid leiab www.kvarkshow.ee või www.piletilevi.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!