Kuidas saada noored liikuma?

15. nov. 2019 Margo Hussar Kabala lasteaia-põhikooli direktor - Kommenteeri artiklit
Margo Hussar.

Palju on räägitud sellest, et meie lapsed on jäänud nõrgemaks, liiguvad vähe ja pigem istuvad oma nutiseadmetes või kodus televiisori ning arvuti taga. Me kõik üritame leida lahendusi, et see enam nii ei oleks – et lapsed oleksid rohkem väljas ja liiguksid. Aga millised on lahendused, et nad eelistaksid taas liikumist paigalseisule ekraani taga?

Meie Kabala lasteaias-põhikoolis otsustasime, et käesolevast õppeaastast õhutame noori liikuma, ja seda just nutiseadmeid kaasates.

Käesoleva õppeaasta novembrist alates hakkasime Rapla valla Kabala lasteaias-põhikoolis igal nädalal tehtud samme jälgima ja üles kirjutama. Meie asutuse tervisenõukogu otsustas, et aasta läbiv moto on tunnuslause „Meie loeme samme“. Eesmärk on motiveerida lapsi, õpetajaid ja teisi töötajaid rohkem liikuma.

Kuidas aga tagada edu lastes trotsi tekitamata? Otsest kohustust meie haridusasutuses kellelegi sellega ei kaasne ja kedagi ei sunnita sammulugemise seadmeid ostma. Sammude arvestamisel võib kasutada sammulugejaid, spordikellasid, nutitelefonide rakendusi, mis suuremas osas on tasuta tarkvara. Peaasi et kogu nädala liikumise ajalugu on tuvastatav. Lasteaiarühmade ühiseid samme saavad hakata jälgima rühmaõpetajad.

Läbitud sammude arv antakse igal reedel üle oma klassi- või rühmaõpetajale. Kogu info lasteaias ja koolis koondab enda kätte liikumisõpetaja. Plaanis on premeerida iga veerandi lõpus tublimaid õpilasi ning töötajat mingi tervisealase auhinnaga. Õppeaasta lõpus antakse välja suurema väärtusega peaauhind kõige tublimale sammujale.

Direktori ning endise kehalise kasvatuse õpetajana pean väga oluliseks, et tervist edendava lasteaia ja kooli märki kandev õppeasutus astuks ka reaalselt samme tervise ning mõtestatud liikumise suunas. Samuti on oluline, et noored kasutaksid nutiseadmeid teadlikult enda tervise huvides. Suuremal osal lastest ja õpetajatest on nutitelefonid olemas.

Nüüd, kus esimene nädal on samme kogutud ja üles märgitud, võime tõdeda, et paljud nooremate klasside lapsed on aktiivsemad liikujad kui vanemate klasside õpilased. Või vähemalt oma sammude ülesmärkijad. Samuti on väga hea meel näha, et kaasa on tulnud vanemad, kes on ostnud oma lastele sammulugejad. Üha rohkem on õpilasi, kelle käel on spetsiaalne kell või telefonis sammulgemise rakendus aktiveeritud. Seega saan väita – tuginedes küll vaid paarile nädalale –, et õpilasi saab nende teadlikkust tõstes liikuma suunata. Selle minieesmärgi oleme kindlasti saavutanud.

Usun, et lapsed ja töötajad võtavad mõtte omaks, sammude lugejaid lisandub iga nädalaga ja pikemas perspektiivis kujuneb paljudel sellest juba teadlik tervise jälgimine. Kutsun ka teisi haridusasutusi üles kasutama seda lihtsat, selget ja üldsegi mitte kulukat ideed järgima. Tulge ja loeme kõik koos oma samme!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!