Mis on toonud meid siia, viib meid ka edasi

1. nov. 2019 Heli Kirsi, Rakvere gümnaasiumi ajaloo- ja ühiskonnaõpetaja; Harry Laiv, Kadrina keskkooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetaja - Kommenteeri artiklit

Eesti ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate selts EAÜS on andnud oma liikmetele võimaluse end organisaatorina proovile panna, innustanud neid ennast metoodiliselt arendama ja ergutanud kodukoha ajalugu jäädvustama.

Ajaloo- ja ühiskonnaõpetajate selts (EAÜS) on teinud viimased viis aastat koostööd maakonna usundiõpetuse ainesektsiooniga eesotsas Tiina Rummiga Lasila koolist. Ta on mitmel sügisel kutsunud loengut pidama TLÜ sakslannast õppejõu Ulrike Plathi, kes on rääkinud baltisaksa kultuurist, sh mõisates kasvatatavatest ja kasutatavatest maitsetaimedest, söögitavadest, mis on mõjutanud ka talupoja söögilauale pandavat valikut. Koos usundiõpetajatega on EAÜS-i liikmed külastatud Tallinnas sünagoogi, juudi muuseumi ja gümnaasiumi. Sügisel 2017 tutvuti Eesti Rahva Muuseumiga.

Igal aastal on EAÜS-i suvepäevad. Lääne-Virumaa programm pandi viimati Harry Laivi eestvõttel kokku põhimõttel: läheme sinna, kuhu varem ei ole enamikul asja olnud. Nii uudistati Rakvere ametikooli värsket juurdeehitist ja nüüdisaegseid õppevahendeid, Rakvere linnust koos võimalusega nautida keskaegset söögilauda, lasta vibu ja rüübata kangeid napse. Rakvere kui väge täis linn pakkus omajagu uudistamist. Väike-Maarja metsades uuriti metsavenna punkrit ja viidi end kurssi Johan Pitka elu pöördeliste hetkedega Virumaal.

Igal sügisel algab vääramatu jõuga olümpiaadideks valmistumine. Lääne-Virumaa õpilased on osa võtnud nii ajaloo- kui ka ühiskonnaõpetuse olümpiaadidest. 26. ajaloo-olümpiaadi koordinaator oli Rakvere gümnaasiumi õpetaja Heli Kirsi. Ta lõi kaasa ka Tallinna ülikooli ja Eesti Mälu Instituudi koostööprojektis 2017. aastal, intervjueerides Eesti iseseisvuse taastamises aktiivselt kaasa löönud inimesi.

Piirkondlike olümpiaaditööde hindamise päev Rakvere reaalgümnaasiumis on justkui Lääne-Virumaa ajalooõpetajate konverentsipäev. Sama kooli legendaarne õpetaja Ülle Kõiv on innustanud õpilasi ajaloolase elukutset valima ka viimastel aastatel, mil inseneriteadused on ajaloo justkui tagaplaanile surunud. Tema kolleeg Elle Kohal on innustanud õpilasi tegelema lisaks ajaloole ka ühiskonnateadustega. Veebruaris toimuval ajaloo-olümpiaadi päeval viiakse end kurssi kolleegide tegemistega Lääne-Virumaa teistes koolides.

Heli Kirsi ja Elle Kohal alustasid 2013. aasta sügisel uudset EMSL-i toetatud kogukonnapraktika projekti, millega on nüüdseks liitunud kümned koolid üle riigi. Praegu on kunagised kogukonnapraktikaga alustanud õpilased juba ise praktikantide vabatahtlikud juhendajad.

Vinni-Pajusti ja Tamsalu gümnaasiumi õpetaja Maie Nõmmik on leidnud aega ka riigikohtu kaasuskonkursil osalevaid õpilasi auhinnaliste tulemusteni juhendada. Tema panust hindas EAÜS 2019. aasta kevadel elutööpreemiaga.

2017. aastast korraldab Viru Instituut õpilaste kodu-uurimise konverentsi. Paljusid õpilastöid on seal juhendanud EAÜS-i liikmed. Tööde retsenseerimisel on hindamatu panus Anu-Merike Eenmäel, keda on tunnustanud Eesti presidentki.

EAÜS-i maineüritus on ajaloo uurimistööde võistlus vabariigi presidendi auhindadele. Selle võistluse üks koordinaatoreid ja õpilastööde juhendaja on Kadrina keskkooli ajalooõpetaja Evelin Tiiter. Koostöös emakeeleõpetaja Liivi Heinlaga on nad ka Kadrina kultuuriloo jäädvustajad.

2018. aasta ajaloo uurimistööde võistluse aasta juhendaja tiitli sai Kristi Põdra Väike-Maarja gümnaasiumist. Ta jäädvustas praktilise töö juhendajana Väike-Maarja rahva parimate poegade loo 1918. aastast projektiga „Ajarännak 1918“. Selles EAÜS-i toetatud projektis lõid kaasa ka Tamsalu ja Rakvere gümnaasiumi õpilased õpetajate Maie Nõmmiku ja Heli Kirsi juhendamisel.

Lääne-Virumaa koolide õpilased on juba aastaid saavutanud ajaloo uurimistööde võistlustel auhinnalisi kohti, ja seda tänu sellistele juhendajatele nagu Evelin Tiiter, Maie Nõmmik, Kristi Põdra ja Heli Kirsi.

Ajalugu on meid kandnud siiani ja kannab ka edasi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!