Presidendi hariduspreemiate laureaadid toetavad laste koolirõõmu 

25. nov. 2019 Vabariigi Presidendi Kantselei - Kommenteeri artiklit

Foto: Mattias Tammet / presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid andis täna Kadriorus üle presidendi hariduspreemiad. Noore haridustegelase preemia pälvis Tartu Forseliuse koolis ahhaaliku koolimudeli käivitanud õppejuht Kristi Mumm ja haridustegelase reaalainete preemia Väätsa põhikooli füüsika- ja tehnoloogiaõpetuse õpetaja ning kosmosekoolide võrgustiku rajaja Jonas Nahkor.

Õpetajate innustus muudab terve kogukonna elu, ütles riigipea preemiate üleandmisel. „Õpetaja on meie ühiskonnas see, kes kujundab, muudab ja arendab, ja seda on meil väga vaja. Noore haridustegelase preemiate konkurss toobki meie ette rõõmustavaid näiteid oma tööelu esimeses veerandis olevatest võimekatest eestvedajatest.“ Nii ei ole kumbki laureaat piirdunud muutustega ainult oma koolis, vaid nad töötavad ka väljapoole, olgu siis keskkonnahariduse ühingus ja kosmosekoolide võrgustikus või Tartu koolijuhtide ühenduses ja õpiringides.

Noore haridustegelase preemia saanud Kristi Mumm on suure visiooniga noor õppejuht Tartu Forseliuse koolis, kes on oma ametiaja jooksul jõudnud ellu viia palju muudatusi, mille põhiline eesmärk on toetada õpilaste koolirõõmu, õpihuvi ning õpitulemuste kasvu. Kristi sõnul tasub hea haridus pingutust ja nii on Tartu Forseliuse kool alates 2015. aastast loonud koostöös Tartu ülikooli ja Ahhaa teaduskeskusega ahhaaliku kooli, millega rakendatakse nüüdisaegset õpikäsitust selliselt, et õppetöös kasutatakse ainetundides uurimuslikku õpet, käed-külge-õppimist, kriitilist analüüsioskust ja ainete omavahelist lõimitust.

Noore haridustegelase reaalaine preemia saaja Jonas Nahkori eestvedamisel on Väätsa põhikoolis omavahel tihedalt seotud reaal-, loodus- ja tehnoloogiaõpetus, kus lapsed analüüsivad tundides oma energiatarga koolimaja sisemuses toimuvat ja korraldavad teaduslende kosmose piirile. Lisaks igapäevasele koolis toimetamisele on Jonas rajanud kosmosekoolide võrgustiku ja on üks keskkonnahariduse ühingu eestvedajatest.

„Särasilmsed õpetajad sütitavad meie koolilaste uudishimu reaalainete vastu. Jonas tõestab oma õpilastele iga päev, et reaalained ei tähenda ainult numbreid ja valemeid, vaid käegakatsutavaid argiseid ja kasulikke asju,“ selgitas Microsoft Eesti arenduskeskuse juht Tanel Erm, miks noore haridustegelase reaalainete preemia Jonas Nahkorile läks. Teise preemia toetaja Bolti asutaja ja tegevjuht Markus Villig lisas, et iga ühiskonna alus ja edasiviiv jõud on haridus ja teadus ning kuna Eesti ei saa maailmas konkureerida rahvaarvuga, siis on meie jõud ajukapital.

Vabariigi presidendi kultuurirahastu preemiate suurus 5000 eurot. 2003. aastal asutatud noore haridustegelase preemiat rahastab Bolt ning 2009. aastal asutatud noore haridustegelase reaalainete preemiat Microsoft Eesti arenduskeskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!